ortooxacell kiss2022.gif Flax

Crimă și sinucidere pe I.H. Rădulescu, la numărul 9

Zidurile casei de pe strada Ion Heliade Rădulescu, la numărul 9, construită în secolul al XVIII lea și refăcută substanțial în secolul al XIX, ascund una din cele mai sângeroase istorii ale unei familii târgoviștene – familia Poroineanu.

Sache Poroineanu, originar din Târgoviste,  căsătorit cu Elena, fiica medelnicerului Ștefan Jianu din Caracal, a fost primar al orașului. Pe lânga funcțiile deținute în administrație, Sache Poroineanu a cochetat cu literatura, s-a îngrijit de buna educație a celor trei copii (Sache, Constantin și Eufrosina ), de buna administrare a moșiilor din Romanați și Dâmbovița. În imobilul din Târgoviște, situat pe strada Ion Heliade Rădulescu, moșierul a primit în vizită pe domnitorul Gheorghe Bibescu și pe Barbu Știrbey.


Constantin Poroineanu s-a născut la Târgovişte în 1843, a studiat la Bucureşti şi a fost o persoană cu multă influenţă, fiind solicitat de prietenii din Caracal şi Târgovişte să intervină pe lângă personalităţile politice de primă mărime pentru rezolvarea unor probleme personale. Şi-a administrat cu pricepere moşiile (între altele Valea lui Soare, Redea şi Fălcoiu din Romanaţi) pentru care a avut numeroase procese, dosarele respective fiind păstrate într-o ordine desăvârşită. Intrând în politică în rândurile Partidului Liberal, a reprezentat judeţul Romanaţi, a intrat în divergenţă cu N.B. Locusteanu (vechi lider al liberalilor din Romanaţi). A fost decorat cu ordine româneşti (,,Steaua României”, ,,Coroana României” în grad de comandor, cu medalia ,,Apărătorii Independenţei” ori cu ordine străine precum ,,Leopold al Belgiei”). Din documentele aflate în acest fond nu rezultă că ar fi fost căsătorit sau că ar fi avut copii. Însă, cel mai mult atrage atenția povestea de viață a acestuia.

La sfârşitul secolului al XIX-lea , Constantin Poroineanu, fiul marelui boier născut în Târgoviște, pleacă la studii la Paris. La o chermeză între studenţi, tânărul Poroineanu trăieşte o aventură de-o noapte cu o frumoasă pariziancă. Fata rămâne însărcinată, având o fetiță căreia îi va pune numele Mirabelle, dar Poroineanu o părăseşte pentru a se întoarce în ţară şi a veghea la propriile afaceri. În România a reuşit să devină unul dintre cei mai bogaţi moşieri, dobândind proprietăţi ce se întindeau pe trei judeţe: Dâmboviţa, Ilfov şi Romanaţi. Poroineanu devenise celebru în vremea sa pentru actele de caritate pe care le făcea aproape zilnic: oferea mâncare săracilor, elevilor le dădea cărţi şi caiete, iar liceele din ţară primeau de la el cele mai noi hărţi şi planşe anatomice.

Anii au trecut şi Constantin Poroineanu îşi trimite fiul în 1906, pe Sergiu, la studii la Paris la aceiaşi universitate unde învăţase şi el cu 20 de ani înainte. La fel ca şi tatăl său, fiul lui Poroineanu întâlneşte o studentă pariziancă la o petrecere: cei doi se îndrăgostesc şi după puţin timp se căsătoresc în secret. Fiul se întoarce acasă pentru a-şi prezenta soţia tatălui său. Doica moşierului a pus informaţiile cap la cap şi le-a comunicat celor doi cumplita veste: fata era copilul pariziencei cu care Poroineanu senior avusese o aventură în tinereţe, iar proaspeţii însurăţei erau de fapt frate şi soră.

Din nefericire, în aceiaşi zi de 14 septembrie 1908, Sergiu o ucide pe Mirabelle, sora și soția sa, iar apoi se împușcă și el cu un revolver, iar astăzi cei doi își duc somnul de veci la Cimitirul Bellu, sub un monument realizat de vestitului artist italian, din Florenţa, Raffaelo Romanelli (1856-1928).

În acelaşi loc se odihneşte şi moşierul Poroineanu alături de sora sa Eufrosina, care, doborât de suferinţă, a sfârşit ca şi copilul lui, sinucigându-se la 15 septembrie 1908 ora 04.00, pe când avea 65 de ani,l a doar o zi după ce şi-a scris testamentul prin care lăsa moştenire toată averea sa primăriei din Caracal.

 

Material realizat în cadrul proiectului “Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei, în cadrul Grupei G2, sub coordonarea profesorului doctor Cornel Mărculescu

Proiectul se desfășoară între aprilie 2018 și martie 2019 și estefinanțat de Fondul pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media