Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa se confruntă cu o ,,criză’’ acută a donatorilor

Bate vântul la Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița! Dacă, de regulă, lunar se recoltează sânge de la circa 400 – 500 de donatori, în luna martie specialiștii centrului nu cred că le vor trece pragul mai mult de 300 de donatori. Persoana  care donează sânge are dreptul la o zi liberă de la serviciu și la 7 tichete de masă pe baza cărora poate să-și achiziționeze alimente de la orice magazin. În lipsa donatorilor de sânge, care să satisfacă necesitățile județului, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, dr. Iulia Stanciu nu a stat degeaba, ci a început deja să tatoneze terenul pentru a începe colecta mobilă… în mod special cu partenerii tradiționali, dar se încearcă și atragerea unora noi. Donatorii care se află în baza de date a centrului răspund de fiecare dată cu promtitudine, atunci când sunt solicitați telefonic să vină la donare, numai că uneori se întâmplă ca și domniile lor să se confrunte cu probleme de sănătate, ceea ce face ca recoltarea să fie compromisă din start.

,,În momentul de față este o perioadă mai slabă! Nu pot să-mi dau seama. Anul trecut, pe vrema asta, noi facem întotdeauna comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, începuserăm deja acţiunile de colectă mobilă cu partenerii noştri la care ne ducem de obicei, Spitalul Moreni şi Pucioasa, dar anul trecut noi am decalat… au fost făcute spre sfârşitul anului şi oamenii nu prea au termen ca să fi început cu ei, din nou. Mai avem nişte parteneri cu care colaborăm dar nu am primit niciun răspuns de la ei. E vorba de KRUK la care ne duceam de două ori pe an, încă au nişte discuţii ei, intern, şi apoi o să-mi dea de veste. Mai este o fabrică la Mija şi acolo m-am întâlnit cu directorul şi cu liderul de sindicat şi suntem în curs de a aşeza nişte acţiuni, dar nu s-a legat nimic până acum.

Există un Registru Naţional al Donatorilor, avem o aplicaţie în care introducem dosarele cu datele lor şi ei pot fi identificaţi în orice loc din ţara asta, în orice Centru. Primesc în continuare o zi liberă şi 7 bonuri de masă. Ele s-au menţinut, ca drept al donatorului, pentru că noi nu avem cum să le oferim o masă caldă. S-a discutat mult pe tema asta. Nu avem condiţii, spaţiul nostru este foarte mic, abia mă descurc cu compartimentele care trebuie să fie obligatoriu în circuit, în transfuzie. Aşa că e mai corect să ia cele 7 tichete de masă şi să-şi cumpere  ce vrea de la orice magazin. O donare implică 7 tichete de masă şi o zi liberă. În oraşele mari care au regii de transport, cum este Bucureştiul sau Ploieştiul, pot beneicia şi de reducerea la jumătate a abonamentului în cursul lunii respective. La noi nu e ceva organizat. Oamenii sunt receptivi, atunci când îi soliciți, când îi inviți, imposibil să nu vină și să sară în ajutor, dacă pot. Ideea este că acum mai au și probleme de sănătate, poți să-l inviți telefonic, pentru că acesta este și dezavantajul totuși la solicitarea asta… el să-și schimbe programul și să vină, a doua zi, la donare și tu să-i găsești o anemie sau ceva necorespunzător și să nu poate să intre la donare… și trebuie să-l respingi. Deci nu poți să insiști pe metoda asta. Există și o aplicație de descărcat în telefon care să le aducă aminte că s-a împlinit termenul și pot dona sânge. Există mai multe modalități… Recoltăm lunar între 400 – 500, numai că luna aceasta nu ştiu dacă voi face 300, pentru că mai este puţin şi se termină luna şi nu am reuşit să leg nicio colectă mobilă. Din aprilie cu siguranță că o să apară ceva, noi oricum trebuie să ne mișcăm…’’, a punctat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, dr. Iulia Stanciu.


Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro