O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Sughițul fătului, realitate sau închipuire?

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Abordăm astăzi un nou subiect din categoria “Mit sau adevăr”. Sughiţã sau nu fătul? Iar dacă sughiţă, mama simte această mişcare? Sunt două întrebări la care unii cred că ştiu răspunsul, dar noi am întrebat specialistul pentru lămuriri.
Sughiţul este o contracţie involuntară şi convulsivă a diafragmei – muşchi implicat în respiraţie, care separă toracele de abdomen, însoţită de un sunet caracteristic, scurt şi repetat. “Sughiţul este o excitaţie a nervului frenic. Este un fenomen fiziologic, iar în viaţa intrauterină fătul are aceleaşi reacţii ca un adult”, ne asigură dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu experienţă de mai bine de 20 de ani în domeniu.
Că sughiță fătul, am stabilit. Dacă simte sau nu mama sughiţul copilului din burtă, aceasta este însă altă discuţie. “Cine poate ştii când sughiţă fătul? Doar dacă îl urmăreşti ecografic mai multă vreme şi vezi mişcările spasmodice ale toracelui pentru a presupune că sughiţă. În orice caz mama nu poate simți că sughiţă. Asta chiar este mit, legendă”, clarifică medicul specialist.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Picăturile de nas, interzise?

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Mâncarea picantă induce travaliul?

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Păr vopsit? Mai bine nu!

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro