O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Recuperarea după naștere

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Experiența nașterii, ca și cea a sarcinii, este diferită pentru fiecare femeie, în funcție de mai mulți factori printre care vârsta, metabolismul, stilul de viață, moștenirea genetică, modul de gândire. La fel și recuperarea după naștere, fie pe cale vaginală, fie prin operație de cezariană, poate fi influențată de factori ce țin de respectarea indicațiilor privind îngrijirea și igiena personală, dieta, odihna și diferă ca experiență de la caz la caz. Și chiar dacă în popor se spune că după nașterea prin cezariană te refaci mai greu, modalitatea prin care este adus pe lume copilul nu face o diferență. “Medicina a evoluat. Refacerea după operația cezariană este una ușoară. Tot 2-3 zile după naștere stăm în spital, și după naștere naturală, și după cezariană. Dacă este vorba de mai multe nașteri, riscurile la cezariană sunt mai importante, dar nu în ceea ce privește refacerea”, clarifică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie și director medical la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Trebuie reținut că, indiferent că este vorba despre o naștere naturală sau una prin cezariană, recuperarea după naștere durează în jur de șase săptămâni, timp în care lăuza trebuie să facă mișcare ușoară pentru a activa circulația și a grăbi astfel recuperarea, firește fără a se suprasolicita, trebuie să păstreze curată incizia pentru a evita riscul de infecție, să consume multe lichide și să adopte o dietă bogată în vitamine și care să conțină proteine suficiente, să se odihnească în mai multe reprize pe durata întregii zile.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

CITEȘTE ȘI:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Marele avantaj al nașterii naturale

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Clisma, înainte de naștere

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Când inducerea travaliului devine necesitate

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Hemoragia postpartum

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro