O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Lichid amniotic în exces/lichid amniotic insuficient

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Lichidul amniotic este lichidul care înconjoară sacul în care se află fătul în curs de dezvoltare. El are rol de protecție, de dezvoltare a sistemului digestiv și respirator al copilului, ajută la menținerea unei temperaturi constante în uter, de asemenea și la dezvoltarea corespunzătoare a mușchilor și oaselor copilului pentru că-i permite să se deplaseze.
Lichidul amniotic poate fi mai mult sau mai scăzut decât valorile normale. Fiecare dintre aceste situații pune probleme într-o sarcină, gravida urmând a fi monitorizată mai cu atenție.

Lichidul amniotic în exces poate avea cauze materne sau cauze fetale. “Când vorbim despre lichid amniotic în exces ne gândim la un hidramnios – creștere anormală a cantității de lichid amniotic din cauze precum incompatibilitatea în sistem Rh cu afectare fetală, malformații fetale precum lipsa actului de deglutiție la făt ceea ce înseamnă că fătul nu poate înghiți, hipertensiune maternă” explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie. “Există metode de a mai scoate din cantitatea de lichid, dar el se reface, astfel că nu se poate interveni, iar problema este că poate declanșa o naștere prematură” atenționază doctorul.

Situația în care lichidul amniotic este insuficient are alte cauze. “Ne gândim la o malformație fetală, la o hipermaturitate, la o sarcină depășită sau o suferință cronică. În astfel de cazuri se întrerupe cursul sarcinii prin inducerea sarcinii sau cezariană, pentru a scoate copilul din mediul toxic”, clarifică medicul specialist.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citiți și:

Cabinetul doctorului Andrei Tomescu, dotat cu cel mai performant Ecograf 4D din regiune

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Incompatibilitatea Rh

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Când inducerea travaliului devine necesitate

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro