Elevii de la Cârlova au învățat cuvinte și expresii în limba chineză, într-un parteneriat cu Institutul Confucius

O nouă provocare la Școala  Gimnazială ʺVasile Cîrlovaʺ !

 

De multe ori am auzit expresia “vorbește chinezește”, deducând că persoana în cauză are lacune lingvistice.

Iată că Școala Gimnazială “Vasile Cîrlova” Târgoviște desființează această expresie, pentru că aici se vorbește și în… limba chineză!

Cultura chineză  a devenit parte din cultura internațională. Cunoscând limba, elevii au  acces direct la filme, animații, cărți haioase, pot  descoperi o multime de lucruri interesante despre  războinicii Chinei  și iși vor putea comanda specialități chinezești.

Totul a fost posibil datorită proiectului de parteneriat încheiat de școala noastră cu Institutul Confucius al Universității Transilvania din Brașov și Universitatea  Valahia din Târgoviste , în cadrul căruia peste 100 de elevi din școala noastră au învățat în anul acesta școlar cuvinte, expresii, poezii și cântece  în limba chineză.

Mulțumim pe această cale Excelenței Sale, domnul  Basil Constantinescu , ambasador al României în Republica Populară Chineză , dar și domnului rector al Universității Transilvania din Brașov, domnul profesor Ioan Abrundan.

Cursul a  început cu  traducerea ideogramelor chinezesti în alfabetul nostru . După ce acest pas a fost  asimilat, a urmat   o învățare  scalară, de la ușor la greu,  primele cursuri  au avut  câteva reguli de bază ale gramaticii chinezești, apoi s-a trecut la  pronunțarea corectă a cuvintelor  (un element problematic la început, dar care poate fi învățat cu putin efort ) ,iar la final   urmărește îmbunatățirea vocabularului folosind texte traduse, jocuri de vocabular, casete audio, etc.

HOU SHIWEN lucrează cu grupe de copii ( 10-12 elevi) de la cele mai mici clase (pregătitoare), până la cei mai mari elevi ( clasele a VIII-a ).

Pentru a ușura exprimarea, HOU SHIWEN  îmbină exprimarea verbală cu  desenul, mimica și  caricatura, caligrafia chineză,constelațiile și semnele zodiacale, culoare cu magie.  Emoțiile sunt transformate în fețe care transmit stările emoționale. Resursele folosite au fost autentice: articole din ziare și reviste, poezii, buletine de știri, toate fiind  exploatate într-o varietate de moduri.

Cursul se va încheia cu un spectacol în care limbile străine ( engleza,  franceza , germana și chineza),  nu se vor amesteca ca  în Turnul Babel într-o întreprindere sortită eșecului sau într-o reuniune haotică și  unde toți vorbesc fără să se poată înțelege, ci într-o punte multilingvistică, de prietenie și pace.

Fără pic de stres, cursul a stimulat  imaginația, curiozitatea, creativitatea, facilitând învățarea prin experiență și contribuind la aprofundarea lingvistică și mai ales motivația intrinsecă.

Mulțumim  HOU SHIWEN, și te așteptăm și în anul școlar viitor!

Marcu Tatiana

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro