DÂMBOVIŢA: Abandon şcolar 0 într-o comună în care, până acum câţiva ani, nici jumătate din copii nu frecventau şcoala

Într-o ţară în care unul din cinci elevi, renunţă la şcoală timpuriu şi în care rata abandonului şcolar depăşeşte 18%, comuna dâmboviţeană Gura Şuţii reprezintă un exemplu demn de urmat. Aici rata abandonului şcolar s-a redus la aproape o%. Din păcate, nu statul român a contribuit la acest lucru, ci străinii de la Asociaţia OvidiuRo. În anul 2007, Gura Şuţii a fost localitatea pilot pentru programele „Fiecare copil la şcoală” şi „Fiecare copil în grădiniţă”. “Aceste programe au venit ca o gură de oxigen, pentru că alergam cu foştii directori de şcoală din familie-n familie nevoiaşă, ca să poată aduce copiii la grădiniţă.”, spune primarul Constantin Dinu. De atunci, părinţii din familiile defavorizate, stimulaţi de tichetul de 50 de lei pe care îl primeau lunar pentru pacheţelul micuţilor, dar şi de ajutoarele pe care le-au primit de la OvidiuRo, constând în haine, rechizite, detergenţi şi aşa mai departe, s-au obişnuit să îi ducă pe prichindei în fiecare zi la cursuri. Astfel, prezenţa în intituţiile de învăţământ din localitate este de aproape 100%.

Prezenţa la şcoală şi la grădiniţă era de 44%-45% înainte de 2010, iar acum am ajuns la 99%. În prezent, lipsesc doar doi copii de la şcoală, unul din învăţământul primar, unul din învăţământul gimnazial, care au venit la cerere, s-au reintegrat, dar tot au abandonat. Doi din totalul de 537 de elevi.”, a declarat Georgeta Veseliu – director adjunct al Şcolii din Gura Şuţii. Nu doar că au oferit sprijin copiilor şi implicit familiilor sărace din care provin, dar reprezentanţii fundaţiei OvidiuRo l-au îndrumat pe primarul comunei Gura Şuţii pentru a oferi legal sprijin financiar familiilor defavorizate. Astfel, printr-o hotărâre de consiliu local, administraţia locală achiziţionează îmbrăcăminte şi încăltăminte pentru copiii din program de două ori pe an.

Primăria a contribuit cu îmbrăcăminte de aproximativ 150-200 de lei pentru fiecare copil. Toamna luăm trening-uri, încălţăminte pentru fiecare copil care face parte din program.”, spune primarul Constantin Dinu. Un exemplu concret este familia Popa, în curtea căreia se găsesc opt copii, toţi crescuţi de mame singure. Toţi au beneficiat sau beneficiază de programul “Fiecare copil la grădiniţă” şi “Fiecare copil la şcoală” şi au de gând să îşi continue studiile. Părinţii recunosc faptul că fără sprijin financiar nu ar fi putut să-i trimită pe cei mici la grădiniţă şi la şcoală. Chiar şi pe perioada vacanţei de vară, copiii sunt chemaţi la şcoală, unde participă la diferite ateliere. Aici găsesc material didactic şi primesc şi un pacheţel cu mâncare pentru fiecare zi.




Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Un gand despre “DÂMBOVIŢA: Abandon şcolar 0 într-o comună în care, până acum câţiva ani, nici jumătate din copii nu frecventau şcoala

  • 19 mai 2017 at 12:43
    Permalink

    Lucruri benefice pentru comunitate, despre care dorim să fie generalizate

    Reply

Parerea ta este importanta, lasă un comentariu.


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca
%d blogeri au apreciat: