ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE VINERI – Cornel MĂRCULESCU – Nenea Iancu în campanie „Takistă” la Târgoviște în 1908

După un periplu politic prin taberele celor de la liberali, conservatori, radicali și junimiști, la începutul anului 1908, causticul și cinicul Ion Luca Caragiale s-a înregimentat în Partidul Conservator Democrat condus de Take Ionescu. Acest moment a coincis cu întoarcerea lui Caragiale în țară, de la Berlin, pentru a-l însoți în campanie electorală pe Take Ionescu, în baza unui „pact” între cele două părți: Take Ionescu îi promisese dramaturgului, cu care, de altfel, era bun prieten, un fotoliu de deputat, în schimbul susținerii doctrinare, asigurată în campania de racolare de membri în care se lansase cu noul partid, urmare a gravei crize politice provocată de evenimentele din 1907.

Venit special de la Berlin, după un autoexil forțat de refuzul de a i se acorda Premiul Academiei în 1891 și 1901, dar mai ales după ce câștigase scandalosul proces Caion și intrase în posesia „fabuloasei” moșteniri lăsate de misterioasa Momuloaia, Caragiale – „această învolburare de lirism, de farse, de vorbe de duh, de expresii tăioase, de neprevăzute-nțelepciuni, acest Pulcinella isteț, acest povestitor uluitor, acest elegiac neașteptat împletind râsul cu oftatul, acest creator care-și bate joc de propriul său delir…” (Elena Văcărescu) – a poposit la 25 mai 1908 la Târgoviște. Fostul deputat conservator Dimitropol, trecut acum în partidul takist, împreună cu o numeroasă asistență, îi întâmpină pe distinșii oaspeți la gară cu flori. Întrunirea electorală are loc în „pavilionul de verdeață” al curții lui Dimitropol. Profitând de ocazia oferită, Caragiale a luat cuvântul în fața țăranilor aduși din satele vecine, a unui mare număr de învățători și preoți, exprimându-se, conform cronicarului de la ziarul Ordinea, care era oficiosul partidului, astfel: „Fraților, nu vă zic domnilor, fiindcă, pentru prima dată, mi se întâmplă să văd atâta cămașă albă ( cu referire la țărani) și văd într-adevăr Partidul Conservator Democrat”. La Târgoviște, potrivit mărturiile din presa vremii, Caragiale, despre care se știa că era republican, aduce aici elogii regelui Carol I și, pentru a capta în mod total auditoriul și a-i smulge aplauzele, se trezește povestind, precum I. C. Vissarion, anecdota cu Chimiță, dramaturgul simțind că politica era pe un drum greșit, astfel încât singura lui chemare rămânea literatura.

Întrunirea politică se termină cu un banchet la vila Dimitropol și berăria lui Iorgu Lăzărescu din Centrul vechi al orașului. La berărie, se pare că s-a încins chiar și o bătaie în toată regula, lipsind foarte puțin ca dramaturgul Caragiale să fie linșat, spiritele fiind calmate ca urmare a intervenției lui Alexandru Brătescu Voinești.

Ziarul Acțiunea, în numărul 17 pe anul 1908, prezintă o întreagă listă a participanților la această întâlnire memorabilă, nume sonore din protipendada târgovișteană de la începutul secolului XX, din care spicuim: B. M. Dimitropol, George Cair, C. N. Rusu, Ion C. Boerescu, U. Bilescu, preot Ștefan I. Udrescu, Sorin Marcu, Iancu Tomescu, Florea Petrescu, doctor maior N. Ionescu, Ghiță Curelea, căpitan Varlaam Nicu Cuțarida, Tudor Sergentu, N. Tătulescu, I. Buturugă, I. N. Cuică și preot Serghie Constantinescu. De altfel, cronicarul ziarului Acțiunea, numea întâlnirea de la Târgoviște „Mascarada takistă”, și nu era departe de adevăr, iar la rubrica Gură de Târgoviște, cronicarul anonim al evenimentelor prezintă detaliat meniul care s-a servit în casa Dimitropol, după triumful „takiștilor”: „țuică bătrână de vârstă și dăla originea partidului, Hors d’oeuvre, pastramă dă briceag, ghiudem dă Botșeni, icre cui, Consommé dă muchie, cu carne de purcel, Mi-tocană cu mămăliguță, Cosac nemeș de Săteni á la Bordelaise, D’alea dă berbec bătut (au bot d’asperges/asparagus), Purcel farci aux truffes, Fleici-curea și vrăbioare/să-și aleagă fiecare, Lăptuci, ceapă verde dă Ciocu și Vusturoi dă la Moschii Fischer, Gogoși democratice din târgul moșilor, Brânză bună…în burduf de câine, Vinațuri: Chateau Ykem, Pelin dă mai, Bere dă la Iorgu și alte vinuri înfundate cu patriotism internațional, Cafea gingirlie cu drojdia d’asupra, Sare amară”.

Într-o convorbire cu Șerban Cioculescu, în 1938, Alexandrina Caragiale îi dezvăluia exegetului visul lui Caragiale de a ajunge în parlament, și care nu s-a îndeplinit, însă, rămâne memorabil discursul lui Caragiale de la Roman, aflat „în campanie electorală”: „Domnilor, orele sunt destul de înaintate, dați-mi voie să vă fac …istoria țării…de la 1866 încoace. Voi căuta să fiu cât mai complet, și se înțelege, trebuie să aveți puțintică răbdare, orice istorie completă are nevoie de comentarii la note și de note la note…”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media