TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Echipa națională de fotbal

Distribuie:

„În fiecare zi mă antrenez ca și cum aș fi sărac!” – Floyd Mayweather, campion mondial la box…

Înaintea meciului decisiv cu Islanda, contând pentru accederea în finala play off-ului preliminariilor Campionatului European de fotbal din 2021, o vestită agenție de pariuri a lansat în spațiul online, ceea ce ei au numit „naționala de vis”. Nu cred că le-a luat foarte mult timp să o alcătuiască… Se spune că la fotbal se pricepe toată lumea. Oare? 

Așa-zisa „națională de vis” avea doar 11 jucători, titularii cum ar veni. În afară de asta, echipa nu mai avea nimic, nici antrenor, nici jucători de rezervă. Echipa de vis aleasă de specialiștii agenției de pariuri îi avea în apărare pe Stelea, Dan Petrescu, Gică Popescu, Chivu și Raț. Apoi, de la mijloc în sus, pe Dobrin, Balaci, Hagi, Adrian Ilie, Cămătaru și Mutu. Super echipă, ar spune cei care cred că la fotbal se pricepe toată lumea. Dar dacă ne păstrăm luciditatea și trecem peste nostalgia clipelor de glorie, ne dăm seama că echipa propusă în online, nu este o echipă de vis, ci una de coșmar, mai ales de la mijloc în sus. Știu că sună paradoxal, poate chiar scandalos, ca o echipă în care joacă în același timp Dobrin, Balaci și Hagi să fie o echipă de coșmar, dar așa e în fotbal. Când ai în echipă în același timp 3 jucători care nu fac și faza de apărare nu că nu e bine, e nenorocire. Nu mai zic că echipa lansată în online și care a strâns mii de aprecieri avea 6 jucători care nu făceau și faza defensivă… E clar că nu toată lumea se pricepe la fotbal. Măcar asta sper că am lămurit-o….

Să vă dau un exemplu… Diego Simeone, antrenorul argentinian al echipei Atletico de Madrid a fost întrebat dacă i-ar fi plăcut să îi aibă în echipă pe Maradona, Messi și Cristiano Ronaldo. Simeone a răspuns prompt: „Întotdeauna am spus că, dacă unul nu aleargă în apărare, e ok. Dacă doi nu aleargă, e dificil. Dacă trei nu aleargă, e imposibil.”

Acum, scuturându-ne de amintirile clipelor de glorie și revenind în cotidian, nu prea avem ce comenta. După 3 înfrângeri la rând lucrurile sunt clare. E ușor să spui acum că națională e praf, pulbere fină. E la îndemâna oricui să spună asta, lucru care se și întâmplă. Problema e că actualii jucători selecționați sau posibili selecționabili, atâta timp cât joacă la echipele de club, uită de echipa națională. Dacă le asculți discursurile de după meciurile pe care le au la echipele de club, niciunul nu pomenește de echipa națională. Pentru cei de azi faptul de a fi selecționat la echipa națională nu mai constituie o performanță, o țintă de atins. Ei nu se antrenează la club și pentru asta. Da, la efortul pe care îl depun în timpul antrenamentelor la echipa de club, asta ar trebui să adauge, efortul de ajunge la echipa națională și pentru asta ar trebui să se antreneze în fiecare zi.

Toți, odată ajunși la echipa națională, spun că asta au visat din clipa în care s-au apucat de fotbal, să îmbrace tricoul echipei naționale. Ca discurs sună frumos, dar asta e ceva ce trebuie arătat practic, zi de zi, prin antrenament, mai ales că orice fotbalist știe că antrenorul echipei naționale nu antrenează, el selecționează. Sau fotbaliștii de azi nu știu acest lucru? La echipa națională nu te duci să te antrenezi, te duci să joci, așa că trebuie să fii deja antrenat. 

De aproape un an de zile se știa că vom juca împotriva Islandei. Oare câți dintre jucătorii români care fac parte din lotul celor care au tot fost selecționați în ultimul timp au urmărit pe video, din proprie inițiativă, meciurile Islandei din ultimul an? Cred că niciunul… Ar fi fost un antrenament extraordinar. Așa e la fotbal, nu-i totul legat de a alerga, a centra și a trage la poartă. Antrenament e și să îți cunoști adversarul, mai ales adversarul pe care urmează să îl înfrunți îmbrăcat în tricoul echipei naționale. 

Băieți, dacă în lumea fotbalului echipelor de club v-ați obișnuit că antrenorul e responsabil pentru rezultate, să știți că atunci când vine vorba de echipa națională, responsabilitatea e în primul rând a voastră. Antrenați-vă în fiecare zi, ca și când mâine trebuie să jucați pentru echipa națională. Și când jucați bine și ajungeți în vreo semifinală europeană, ca vara trecută, să știți că nu voi faceți cinste României, ci România vă face onoarea să realizați performanță în numele ei. Băgați asta în memorie și o să vă fie bine…

Hai, România!

ION  COSMIN BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.             

 

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro