TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Camera 101

 

„Am fost bătut 12 zile, 12 reprize până când nu am mai putut să rezist și am zis: Dă, domne’, să semnez, că dacă vrei semnez și că am omorât-o pă mama!” –  Ion Tocan, matematician din Moreni; 6 ani de detenție comunistă absolviți în temnițele de la Ploiești, Mărgineni, Jilava, Aiud și Ostrov.

 

Cred că vă aduceți aminte mottoul cu care am început editorialul de sâmbăta trecută. Un personaj al cărții lui Orwell, ajuns în situația de a fi deținut, implora pe anchetator să nu îl trimită la camera 101. Și printre lacrimi și strigăte care au devenit treptat un urlet, spunea că declară orice, că face orice, chiar ar asista la măcelărirea familiei lui fără să spună nimic, numai să nu fie trimis la camera 101. Vă rog, nu întoarceți privirea, nu închideți ochii!

„Camera 101” reprezintă celălalt atribut al comunismul: atrocitatea.  Torturile din temnițele comuniste au fost într-atât de cumplite încât scena de mai sus închipuită de Orwell în „1984” a devenit realitate. Orice temniță comunistă avea o astfel de cameră, un loc al schingiuirii, pentru că dincolo de năvodul motivelor și legilor care depășeau absurdul și orice închipuire cu care comunismul prindea oameni pentru a-i arunca în temnițe, tortura reprezenta atuul suprem prin care își asigura perpetuarea și existența. Dacă ideologia comunistă s-ar fi rezumat doar la arestări și confiscări, nu ar fi apucat să se împământenească și să ajungă la proporțiile oribile la care a ajuns. Aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat cu personajul lui Orwell, Winston, cel care reușise să iasă din rândul lumii create de Fratele cel Mare. Reușise să înfrângă sistemul care controla atât trecutul, cât și prezentul, reușise să păcălească vigilența ochiului mereu treaz și care pătrundea peste tot. Era un om care, deși închis, trăia liber. Gândea cu propriile gânduri și idei. Dar când a fost dus în camera 101, nu a rezistat și a spus tot fără să fie întrebat la propriu ceva. Nu îl condamn pe Wilson, bineînțeles că nu! Am prezentat frângerea lui Wilson pentru a se înțelege faptul că pentru un sistem dictatorial și opresiv, oricâte metode de control și supraveghere ar dezvolta, arma lui supremă va fi întotdeauna tortura. Fără să se folosească de tortură un sistem dictatorial nu apucă nici să treacă strada…

Și ca nimeni să nu spună că mă învârt prea mult în jurul cărții lui Orwell – dar nu eu am început, Piața!- haideți la temnița comunistă de la Gherla. Aici, dacă asculți cu atenție, poți auzi cuvintele de „bun-venit” rostite de Măcelarul Petrache Goiciu: „Mă, bandiților, știți unde vă aflați voi, mă? Îmm? Nu răspundeți, așa-i? Aici e Gherla, mă! Aici sângele zboară pe pereți, mă! Aici vă i-a mama dreacu’ ! Paștele și Crăciunu’ mami voastre dă bandiți!”

În urmă cu câțiva ani am asistat la prezentarea cărții lui Orwell pe care a făcut-o un elev al unui liceu de frunte din Târgoviște. La sfârșitul prezentării am întrebat dacă poate localiza undeva în istoria țării noastre, camera 101. S-a gândit un timp și a spus că nu poate, că nu știe. De aceea, asta e cea mai mare dorință a mea: trag nădejde și sper din tot sufletul – în timpul vieții mele sau după ce mă voi săvârși – să vină vremea când în școlile și facultățile din România, la întrebarea „unde ai localiza camera 101 din cartea lui Orwell?” un elev să răspundă: „La Jilava”…  Altul să spună că la Aiud; altul că la Râmnicu Sărat… Așa ar trebui să fie peste tot. Pentru ca măcar o mică cicatrice să ne rămână în inimă din moartea martirilor care au înfruntat bestialitatea comunismului.

Și nu pot trece cu vederea că scriu acest articol în seara de 6 decembrie. Orice român trebuie să știe că în data de 6 decembrie 1949, în temnița comunistă de la Pitești a început cea mai cumplită barbarie a lumii contemporane căreia i-au căzut victime mii de studenți români. Despre „Experimentul Pitești”, deși am cercetat mii de pagini cu privire la ororile comuniste din România, nu mă simt pregătit să vorbesc acum. Prea mare a fost nenorocirea care s-a întâmplat acolo.

„Vă atrag atenția! Aici sunteți la Pitești! La camera 4 Spital! Aici n-o să vă meargă ca la Securitate! Aici oul devine cubic! Aici roata devine pătrată! Ne-am înțeles? Pă, ei! Rupeți-i pă bandiți!” 

 

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro