TABLETA DE MIERCURI: Pompiliu Alexandru – Constanța – rigor mortis

Distribuie:

 

    Am vizitat de curând Constanța. Niciodată nu am văzut acest oraș în septembrie. Numai în sezon îl frecventam, iar atunci, ceea ce vedeam era o populație pestriță și numeroasă. Acum l-am văzut dezbrăcat de oameni. Cumplit peisaj! Este o emblemă a țării. Blocuri în care pare că nu locuiește nimeni. Nimeni la geamuri, nimic în balcoane. Arterele pietonale sunt într-o paragină desăvârșită. Magazinele de la parterul blocurilor sunt rupte din trecut. Iar centrul vechi, cel cu clădiri vechi, din perioada secolului al XIX-lea sau la începutul secolului al XX-lea, sunt lăsate să se dărâme. Gunoiul se aruncă pe o pantă ce duce spre mare. Ce a mai rămas din localnici? I-am căutat cu privirea. Par închiși între ruine, refuzând să iasă până la vara viitoare. Un oraș în așteptarea iernii și înspăimântat de aceasta. În miezul unei rute pietonale stau în fața unei firme două persoane. O doamnă corpolentă, cu uitătură rea, fumând. I se alătură un domn care îți inspiră teamă. Mă uit la firmă. „AUR”. E cu h-aur aici, îmi zic. Nu vă pot spune ce înseamnă acest acronim, căci voi fi bănuit de rasism sau altele. Subtitlul este, însă, încrezător: pentru „persoanele vulnerabile”. Exact asta este.

Constanța este un oraș vulnerabil, plin de persoane vulnerabile. Sensibile și înspăimântate de venirea iernii, a toamnei… Înspăimântate de tot ceea ce este vechi și ce ar trebui să fie renovat. Înspăimântate de faptul că Muzeul de Istorie stă să pice, măcinat de vânturile sărate ale lui ianuarie.

Înspăimântate să nu sărăcească, și de aceea imaginându-și că se află într-o înfrățire naturală cu Lisabona sau Miami, practicând prețuri comparabile cu Ibiza… Un astfel de vulnerabil mi-a încheiat excursia. Era șofer de taxi. Vulnerabil autentic. Nu pornește aparatul de taxare, îi atrag atenția, mormăie ceva, dar tot nu îi dă drumul, și îmi spune că mă costă 20 de lei. Știe el mai bine distanțele. Îl înțep cu privire la orașul obosit și trist. „Nene, după ce ne-ai criticat atât, acum mai ai și pretenții…” Exact, este un vulnerabil și în fața criticilor. Se apără și el cum poate… Mă gândesc cât de frumoasă este Târgoviștea! Îi lipsește doar marea.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro