ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Concurs de directori!

Mă întreb dacă mai există ceva normal în țara noastră, ceva care să meargă, să „funcționeze”, să dea măsura firescului și a unei curgeri în albia clădită de natura lucrurilor. Eu nu cred…

Din 10 doritori de directorate în școala românească, 3 și jumătate n-au reușit, cele 50 de întrebări, cu variante de răspuns, au fost prea dificile. Aici, în Dâmbovița noastră, au fost 4 nereușiți, din 10… Păcat, pentru unii dintre elevii lor ar fi fost… mai accesibile! E inutil să comentăm conținutul întrebărilor, aici toată lumea se pricepe, la sfaturi, la opinii „filosofice” și la educație suntem buni de tot, vaccinați sau nevaccinați, nu contează. Și, desigur, despre tradiția politizată a funcțiilor de directori s-au scris multe, oricum se strigă în deșert, ca peste toată istoria noastră recentă. În școala mea, în care am muncit peste 40 de ani, le-am văzut pe toate, a fost un „eșantion reprezentativ”, dar e fără speranță să vă mai povestesc.

Am citit chiar și despre „erori de redactare a itemilor de la concursul scris pentru funcțiile de directori de școală, reclamate de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor Libere din Educație „Spiru Haret”, într-o scrisoare către ministrul Educației”. Doar că eternul lider de mai sus nu mai este de mult omul pe care să-l asculți, e înțepenit și el în sistemul palid și inutil pe care-l reprezintă. E de un secol șef peste sindicat…

Ar trebui să ne mirăm oare că doritorii de șefie din școala românească n-au priceput diferențele dintre asemănări și deosebiri, dintre esențial și neesențial, dintre clasele vide și cele nevide etc. din întrebările pe care le-au primit? Și atunci înțelegeți mai bine cine sunt unii dintre cei care fac „instrucția și educația” copiilor dumneavoastră…

În fine, ca să „ne aducem aportul”, sugerez pentru următoarea etapă de concurs câteva întrebări, itemi cum li se spune în revoluția pedagogică actuală. Ca să completăm locurile de directori! Iată, după modelul de admitere în colegiile americane cu profil sportiv (nu e o glumă…), două întrebări: 1. Colegiul nostru a fost înființat: a) în secolul al XVIII-lea; b) în secolul al XIX-lea; c) în secolul XX; d) n-a fost înființat încă. Sau: 2. Papa de la Roma este: a) un baschetbalist celebru; b) un jucător de hochei; c) un filosof antic; c) niciun răspuns nu e corect.

Bine, s-ar potrivi și câteva întrebări mai… logice, dar în școala românească nu se face politică. Ar suna, totuși, carantinat și pandemic? De pildă: 3.Ministrul Educației din România: a) are limbajul și figura unui activist de la județeana de partid dinainte de revoluție; b) s-a plimbat prin foarte multe partide politice; c) e cunoscător al tuturor doctrinelor politice actuale; d) toate răspunsurile sunt corecte. Și ca să exersăm puțin și domeniul logic din chestionarele directoriale, am putea să întrebăm: 4. Deosebirea fundamentală dintre un liberal și un pesedist este: a) amândoi au fost numiți de partid, chiar și în funcția de director de școală; b) unul e galben, celălalt e roșu; c) pentru ambii criteriul esențial este competența; d) nu există deosebiri fundamentale.

Haideți, sus masca, la concurs și aveți mare grijă, dați-vă anonimi, altfel văd elevii notele de corigență ale dascălilor lor!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media