ortooxacell kiss2022.gif Flax

EDITORIALUL DE LUNI – Nicolae STAN – Note despre literatură (XVIII)

Iată trei axiome care dau făgaşul lucrurilor actuale: dintre cei care scriu, tot mai puţini citesc mai mult decât scriu; dintre cei care scriu şi citesc, tot mai puţini au lecturi demne; dintre cei care au lecturi demne, tot mai puţini au talent… Din aceste încurcături nu se poate ieşi onorabil. Scapă cine poate!

Epoca foiletonistică” (una asemănătoare cu a noastră): Ei, care citeau atâtea articole şi audiau atâtea conferinţe, nu-şi acordau timp şi nu-şi dădeau osteneala sa se fortifice împotriva fricii, să combată în sufletul lor teama de moarte, trăiau tresărind şi nu mai credeau în nicio dimineaţă. (Herman Hesse, Lupul de stepă)

Literatura română se va însănătoși atunci când nu se vor mai face jocuri de culise în beneficiul unei generații care, pentru a „izbândi” are o „strategie”, ci lumea literară se va întoarce, dimpotrivă, către scriitorul refugiat din mulțime, preocupat, fără a urmări răsplata generației, de propriile lui neliniști, cărți, viziune asupra literaturii, cu lipsa totală a viermelui comparației, cu neamestecul voluntariatului social și al talentului, cu îndârjirea de a nu confunda creația cu comerțul, având drept țintă originalitatea și nu înscrierea într-un întreg preeminent părților, cu luciditatea de a nu identifica inima literaturii cu miezul compromis al politicii, al ideologiei, oricare ar fi aceasta din urmă. Recitind textul, îmi dau seama că niciodată, niciodată… în România.

Iată chipul istoriei: acum 2500 de ani, înaintea unei ere de aur, Sofocle scrisese cam 123 de tragedii şi drame istorice. Timpul trece cum trece şi azi avem, de la uriaşul tragedian, 7 tragedii şi un fragmenţel de dramă istorică. Aşa că noi ştim azi de Antigona şi Oedip rege. Restul sunt în praful şi-n pulberea mâniei şi vaietului malaxorului numit istorie. Cum să n-o iubeşti?…

Un cunoscut de-ai mei, adept doar al ştiinţelor exacte, şi nimic altceva, îi făcea un portret tipic românesc lui Socrate, în dispreţ faţă de filosofia… „nepractică”: În fond, cine era el? Un om care vorbea. Se plimba şi vorbea. Mulţumesc, nu servesc.

Irvin D. Yalom, un psihiatru englez care scrie „romane de idei”. Bine, e exagerat spus. Să le numim compilații oneste, de nivel mediu. Ce face el. Ia un personaj, Spinoza, filosof evreu excomunicat de evrei; găsește un termen mediu, Goethe, care-l admira pe filosof; apoi ajunge la ideologul nazist Alfred Rosenberg care-l admira pe Goethe și care se întreabă de ce Marele German l-a prețuit pe evreul olandezo-portughez? Pe acest schelet, cu totul previzibil, Yalom face un roman, să-i zicem, care stârnește aplauzele tuturor: Problema Spinoza. Iată cum se scrie o carte de succes!

 

Nicolae STAN este un foarte cunoscut prozator, membru al Uniunii Scriitorilor, absolvent de Filosofie la Universitatea din București…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media