Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

SEMNELE TIMPULUI – Liviu ANTONESEI – De toamnă rea…

1.De la Ion Ghica cetire… Pe la începutul pandemiei, am postat în întregime scrisoarea către Alecsandri în care relata asupra ciumei lui Caragea. Acum postez un scurt fragment dintr-o scrisoare către Bălcescu: „Ahmed zice: boierii sunt putrezi de corupţie; nu au nici o influenţă în ţară; nici o acţie asupra naţiei; de i-am avea pentru noi, nu avem nimic: una, că sunt corupţi fără convicţie, fără credinţă şi, la întâia ocazie, ne scapă, trec la cine o fi mai tare, la cine le va da mai mult; avându-i nu avem nimic în ţară, căci nu sunt puterea, din contră sunt o putere negativă”

Vedeți vreo diferență între situația de atunci și cea de acum? În bine, eu nu văd, dar în rău situația e și mai năprasnică. Cîteva generații de slugi ale boierilor nepăsători de țară și corupți, au reușit să aducă ticăloșia, nepriceperea și corupția la cote de neegalat în alte părți… Dar n-avem a ne plînge, slugile astea ticăloase sînt, vorba Tătucului Ilici, „dintre noi, pentru noi”..

2.Georges Brassens – 100Dacă am trăi pe vremea patriarhilor, astăzi Georges Brassens ar fi fost un bărbat în plină putere care ar fi împlinit 100 de ani, Nu trăim asemenea vremuri, dar muzica lui a rămas la fel de proaspătă, de vie. Grație lui Dan Cristian Ionescu, pot posta articolul din Le Figaro. despre „fața ascunsă” a marelui cantautor. Îmi plac toate piesele lui Brassens, dar cum în anii 80, ascultam la nesfîșit Regele proștilor, de pe disc adevărat. Pe YT sînt toate piesele sale, multe în diverse interpretări. Și discurile.

https://www.lefigaro.fr/musique/la-face-cachee-de-brassens-le-mediterraneen-et-fils-de-l-italienne-20211022

3.Alina Mungiu-Pippidi: Generalul armatei moarteCînd am auzit năstrușnica nominalizare cu puternic iz cazon comisă de  KiWi, mă apucasem să-mi caut prin arhive materialul documentar, ca să fac un portret ghinărarului. Cum prietenii la nevoie se cunosc, iată că Alina mi-a luat-o înainte și-i mulțumesc că m-a iertat de-o treabă. Aș mai aminti doar contribuția TVR, care printr-un neam al Ciucăi a contribuit esențial la construcția mitului eroic al acestuia. Mi-a apărut și o întrebare – retragerea din serviciul activ a ghinărarului auto-erou s-a petrecut exclusiv din propria sa voință? Că umblă niște vorbe… Constat pasiunea lui KiWi, comună cu a predecesorului său, pentru uniforme, cașchete și epoleți, vizibili și mai ales invizibili.  După aproape doi ani de autoritarism cumva civil, iată că riscăm să ne trezim cu unul militar pe față. Cum USR e scos din joc, asta nu se va putea face decît cu complicitatea „civililor” pesedei…

4. Bancul zilei Un tip moare, se roagă lui Dumnezeu să-l trimită în Iad; acolo, mâncare, căldură, femei, băutură, țigări, distracție… S-a plictisit și îl roagă pe Dumnezeu să-l trimită în Rai. Ajuns acolo, toți munceau la spații verzi, fără femei, țigări, băutură. Îl roagă pe Dumnezeu să-l trimită înapoi în Iad. Ajuns acolo, nici mâncare, nici băutură, nici femei, nimic… Îl întreabă pe Scaraoschi: unde sunt toate cele de ieri? Ieri a fost campanie electorală…

LIVIU ANTONESEI este un foarte cunoscut scriitor, cercetător, publicist și profesor universitar din Iași…

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media