Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

DIN CRONICI DE AZI – Silviu MILOIU – De azi, de ieri…

König Iohannis…

este în totală degringoladă: neagă astăzi ce a spus ieri și mâine ce a afirmat sentențios azi. Apelează la un general precum Rex Carol în al Doilea Război Mondial. PNL a încetat să existe ca partid politic: a devenit o extensie a instituției prezidențiale, fragmentat politic, fracturat sau mai degrabă neantizat ideologic, golit de sevă, de identitate, de istorie. USL 2 este în gestație: se face, cum ar spune Rex Klaus, în doi pași: unul acum, altul în februare. Nicio șansă pentru aplicarea de reforme. Coaliția Grivco a reînviat. După ANI, urmează disiparea DNA, parchetelor și a tuturor celorlalte instituții care ar putea deranja volatilizarea subtilă a celor 29,2 miliarde euro din PNRR și PNDL redivivus. Măsurile de diminuare a efectelor COVID, neluate la timp, sunt acum aplicate brutal după modelul Chinei: îngrădiri, izolare, forțare. Nu prevenție, persuasiune, empatie, dezbatere. Democrație golită de conținut. Cu ce efecte pe termen lung? În locul stadioanelor și festivalurilor se închid școlile. România educată devine România abandonată. Niciun dialog cu profesorii, părinții, elevii. Oamenii nu mai contează. Morții se numără cu sutele pe zi. Spitalele sunt la limita rezistenței. Prețurile au explodat. Curentele radicale sunt exuberante.

Din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe

Turneul Reginei Maria în SUA și Canada… La 18 octombrie 1926, Regina Maria începea celebra sa vizită în Statele Unite ale Americii și Canada, deplasarea suveranei României fiind un succes de proporții ce s-a bucurat de o mediatizare nemaivăzută până atunci. În Arhivele Diplomatice se păstrează un dosar special dedicat vizitei atent pregătite de Centrala Ministerului Afacerilor Externe și Legaţia României la Washington, sub coordonarea Casei Regale. Suverana României s-a îmbarcat la 12 octombrie 1926 pe pachebotul transatlantic Leviathan, cu destinația New York, după o scurtă oprire la Paris. Era însoțită de Principesa Ileana și Principele Nicolae, starea de sănătate precară a Regelui Ferdinand nepermițându-i acestuia o astfel de călătorie.

Primirea la New York a fost copleșitoare, zeci de mii de oameni ieșind să o aclame, iar Regina a descris astfel scena în jurnalul său: „Maria!, Maria! Îmi auzeam numele strigat de mii de voci și, după obiceiul american, de la geamuri se aruncau lungi ghirlande de hârtie și tot felul de alte bucățele de hârtie, de la miile de geamuri ale fantasticelor clădiri, până când tot aerul se umpluse de fâlfâiri albe, ca de milioane de păsări mari și mici“.

Regina Maria a traversat apoi toată America și Canada, de la est la vest, într-un turneu de cinci săptămâni, fiind însoțită de o suită din care a făcut parte însărcinatul cu afaceri al României la Washington, Radu Djuvara. Acesta a răspuns de rezolvarea tuturor aspectelor protocolare, logistice și de relația cu autoritățile locale, asociațiile românești ori mass media. În plus, acesta a redactat ample rapoarte diplomatice, informând Casa Regală și Centrala Ministerul Afacerilor Străine de la București asupra desfășurării vizitei. Suverana României a fost întâmpinată cu același entuziasm pe tot parcursul voiajului, intens mediatizat de jurnaliștii prezenți în cele mai importante publicații de pe mapamond. Regina Maria a fost considerată atunci cea mai populară femeie din lume.

Deși inițial programul prevedea plecarea la 11 decembrie, deteriorarea accentuată a stării de sănătate a Regelui Ferdinand a determinat-o pe Regina Maria să încheie vizita, la 24 noiembrie 1926 îmbarcându-se pe vasul Berengaria, cu trei săptămâni mai devreme. Regina Maria nu a mai revenit niciodată pe noul continent însă memoria vizitei în America a rămas vie până astăzi!

Despre metafore și inspirație

Preşedinţia Turciei susţinea, acum câțiva ani, că declaraţiile lui Recep Tayyip Erdogan privind sistemul de guvernare al Germaniei pe vremea cancelarului Adolf Hilter au fost interpretate greşit de presă, explicând că liderul turc ar fi folosit de fapt o „metaforă”. Metaforele domnului Erdogan sunt nu doar complet lipsite de inspirație, dar și de adevăr. Esența acestui regim era dată de domnia charismatică a lui Hitler și de controlul din ce în ce mai strict al partidului asupra guvernării și a societății. Hitler era șef de stat, de guvern, președinte al partidului unic, comandant suprem al forțelor armate.

Pentru a-și întări autoritatea, Hitler a recurs nu la eficientizarea și întărirea instituțiilor de stat, ci la fragmentarea acestora, astfel încât să facă imposibilă orice revoltă sau constituirea de poli alternativi de putere. Să fie oare acesta modelul de inspirație – deh, metaforic, vorba aceea – pentru domnul președinte al Turciei?

Silviu MILOIU este un reputat istoric, profesor universitar și, dincolo de toate, absolvent de „Carabellă” târgovișteană…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media