TABLETA DE LUNI – Ionuț Cristache – Cine l-a văzut pe DUMNEZEU?

Distribuie:

Este celebru un text despre existența lui Dumnezeu. Un profesor ateu, s-a scris,  a fost pus la punct de un elev și demonstrația școlarului a rămas în istorie. Într-o sală de clasă a unui colegiu, un profesor ținea cursul de filosofie. Să vă explic, a zis el,  care e conflictul dintre știință și religie. Dacă Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat și răul. Din moment ce răul există și conform principiului că ceea ce facem definește ceea ce suntem,  atunci Dumnezeu e rău.  L-ai simțit vreodată pe Isus al tău, l-ai gustat sau l-ai mirosit? îl întreabă profesorul pe elev. Ai avut vreodată o experiență senzorială a lui Iisus sau a lui Dumnezeu? Nu, domnule, mă tem că nu, răspunde elevul. Și totuși crezi în el? Și elevul îi răspunde: Răul nu există, domnule, sau cel puțin nu există în sine. Răul e pur și simplu absența lui Dumnezeu. E ca și întunericul și frigul, un cuvânt creat de om pentru a descrie absența lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a creat răul. Răul este ceea ce se întâmplă atunci  când din inima omului lipsește dragostea lui Dumnezeu. Este ca frigul care apare atunci când nu există căldură sau ca întunericul care apare când nu există lumina.

Profesorul s-a așezat… Studentul era Albert Einstein.  El a scris chiar o carte,  „Dumnezeu vs. știința” in 1921…

Vă propun și eu un fragment din primul meu roman, apărut cu  ( din păcate ) mulți ani în urmă…

„Am aici, în camera de spital, cartea apărută acum patru ani. Pavel a citit-o toată ziua şi mi-a pus-o pe pat, fără să spună ceva. „Domnule, a zis el după un timp, de unde ştim noi că Dumnezeu există, l-a văzut cineva vreodată?” L-am privit mirat, nu credeam că poate fi vreun temei pentru o asemenea întrebare, într-o zi mirosind  a medicamente şi a spital. I-am răspuns, totuşi: „Tatăl meu, care a fost preot, celui care întreba ca tine îi spunea: tu ai minte, dacă eu pot să spun că n-am văzut mintea nimănui niciodată?” Mă simțeam trist, năucit și gol pe dinăuntru, chiar viața devenise o prefăcătorie umilă.

Pavel învârtea uşor o batistă şi, după o clipă a continuat: „Bine, dar se crede de către toată lumea de pe pământ că oamenii au minte.” I-am răspuns: „Se crede, dar fără să o vadă, şi tu crezi, şi eu, dar nu vedem mintea. Dar viaţa, spunea tata, viaţa ai văzut-o vreodată? Şi, cu toate acestea cine zice că-i mort, când este viu şi are viaţă? Se vede viaţa?” A căzut pe gânduri, dar a mers mai departe: „Bine, dar viaţa se trăieşte, se manifestă şi prin asta există, cu toate că n-o vezi.” Am zâmbit şi i-am spus, de parcă tata ar fi fost lângă noi: „Păi, aşa e şi cu Dumnezeu, omul e chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, dar nu după forma cea dinafară, ci după cea sufletească.” Pavel a adormit, numai eu vegheam în noapte cu gândul la ziua de mâine, am alături cartea cu numele meu pe copertă şi mă întreb ce legături ar putea fi cu ziua de azi. Cred că am citit undeva că Dumnezeu este oceanul acela de dragoste fără margini, care îmbrăţişează toate zidirile sale. Aveam nevoie de cineva cu care să stau de vorbă, aveam nevoie să mă aud vorbind cu voce tare. Unele gânduri sunt mult prea periculoase, nici n-ar trebui să le permitem să ne dea târcoale.

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “TABLETA DE LUNI – Ionuț Cristache – Cine l-a văzut pe DUMNEZEU?

  • 29 februarie 2016 at 20:24
    Permalink

    Incitant articol -Si pentru ca ma manca limba si vrand sa par mai erudit -m-am dus la dictionarele pe care le am in biblioteca sa vad ce spun unii mai destepti decat mine despre intruchiparea lui Dumnezeu prin acel “cuvant Inaripat” cum zicea Homer- “dragoste”. Am rasfoit cele patru dictionare (toate dinainte de 90) “si ce sa vezi intr-unul dintre dictionare, doar intr-unul am gasit o locutiune in latina referitoare la dragoste “amor leges ignorat”.Adica “dragoistea nu cunoaste legi ” si mergand mai departe ajungem la concluzia ca “dragostea este nelegiuita” si atunci intelegem de ce un dictionar nu putea sa vorbeasca despre “dragoste” pentru ca ar fi fost o “nelegiuire” sa vorbesti despre “dumnezeu” atunci!.Numai sanatate domnule profesor !

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro