TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Activităţi bancare în Târgoviştea începutului de secol al XX-lea

Dezvoltarea accentuată a oraşului nostru, începută o dată cu domnia principelui (şi apoi a regelui) Carol I a condus la necesitatea apariţiei unei instituţii bancare, cu menirea de a sprijini burghezia locală.

Prima de acest fel a fost Banca Dâmboviţei, aşezământ care lua fiinţă în anul 1910 şi al cărei capital social era de 500.000 de lei, el fiind divizat în 1000 de acţiuni în valoare de 500 de lei; acest capital putea fi mărit dintr-o dată sau treptat, până la suma de 1.000.000 de lei.

Prin votul din 17 februarie 1924, al Adunării Generale, s-a hotărât creşterea la o valoare de 10.000.000 de lei a sumei iniţiale, majoritatea acţiunilor fiind deţinute de membrii familiilor Câmpeanu (Toma-100.000, Constantin şi Mihai-câte 50.000 de lei), Stematiu (Ioan-79.000, Alexandru-20.000 de lei) şi Cair (George-20.000 şi Dem-10.000 de lei). Această situaţie se reflecta, bineînţeles, în componenţa Consiliului de Administraţie al băncii, care era compus iniţial din cinci membri, numărul lor crescând la şapte, începând cu anul 1922. Astfel, primul consiliu era alcătuit din Toma şi Constantin Câmpeanu, Alexandru Stematiu şi George Cair, cărora li se adăuga un acţionar minoritar: Dimitrie Athanasiu.

La distribuirea beneficiilor, un procent de 5% constituia un prim dividend, iar din restul beneficiului 60% revenea tot acţionarilor, ca al doilea dividend; alţi 20% erau direcţionaţi spre fondul de rezervă, 5% primeau membrii Consiliului, 4% directorul băncii, 3% cenzorii şi funcţionarii din bancă. Pentru crearea unui fond de pensii şi ajutor pentru funcţionarii băncii se aloca un procent de 4% din beneficiu, în vreme ce ultimul procent rămas era destinat „fondului cultural”, nespecificându-se destinaţia mai exactă a acestuia.

Banca funcţiona încă în anul 1928, dar nu ştim cu exactitate momentul desfiinţării acesteia.


Valeriana heidelbergcement
Iohanis

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro