TABLETA DE DUMINICĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Soljenițîn – Omul mărturie

Arhipelagul Gulag este actul de acuzare cu care se deschide procesul intentat de omenire împotriva regimului comunist, spunea Lev Lvovici Reghelson, fizician.

Despre Alexandr Isavievici Soljenițîn s-au scris multe. Biografia lui e accesibilă tuturor celor interesați de detalii cronologice, editurile care au tradus în limba română cărțile lui au prezentat, fiecare în parte, bucăți mai mari sau mai mici ale biografiei lui. În textul de față despre acest detaliu spun un singur lucru: cea mai completă biografie a lui Soljenițîn au  scris-o KGB-ul (Comitetul Securității de Stat) și NKGB-ul (Comisariatul poporului pentru securitatea statului) în cele 105 volume ale dosarului de urmărire pe care acești „doi ochi”, care pătrundeau peste tot și care l-au urmărit pas cu pas, i l-au întocmit.

Mai multe detalii despre biografia lui Soljenițîn voi prezenta pe data de 11 decembrie (ziua lui de naștere), la Biblioteca Județeană din Târgoviște, unde, din 2016,  alături de Alexandru Pompiliu – profesor al Facultății de Jurnalism –  organizez o conferință în cinstea acestui om care a spus adevărul despre comunism. Vă așteptăm alături de noi.

Alexandr Soljenițîn este omul care, prin cele trei volume ale ceea el numește „Testamentul a milioane de nevinovați” – Arhipelagul Gulag –  a făcut prima tăietură în gardul de sârmă ghimpată cu care regimul comunist a înconjurat jumătate din Europa. Gard de sârmă ghimpată, nu „ Cortină de Fier”… Expresia „Cortina de Fier” a fost născocită pentru a servi ca alibi celor care se prezentau ca mari luptători pentru libertate și democrație, dar care nu făceau nimic împotriva ororilor pe care le săvârșea comunismul pe zeci de milioane de trupuri și suflete. Nu a existat nimic care să-i împiedice pe marii oameni de stat ai Europei Occidentale sau pe alte organizații și instituții mondiale să vadă traumele și tragediile oamenilor chinuiți de regimul comunist în cealaltă parte a Europei . „HOW DARE THEY” să spună că n-au văzut, că n-au știut, când pe străzile capitalelor occidentale mișunau nestingheriți și acționau în număr mare și fără greș agenți sovietici și ziua-n amiaza mare răpeau oameni vii pe care îi expediau ca materie primă pentru lagărele lui Stalin…

Prin tot ce tot ceea ce a scris și făcut Alexandr Soljenițîn a fost un luptător împotriva acestei minciunii care a fost comunismul. Această luptă a pus-o mai presus de premiul Nobel pentru literatură – acordat în 1970, dar primit abia după 4 ani – , mai presus de viața sa și a copiilor săi. Și-a dedicat cu totul viața acestei mărturisiri și și-a asumat-o cu totul: „Să scriu numai pentru ca să nu se uite nimic, pentru ca urmașii să ia cunoștință de toate câte au fost.”

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro