Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

TABLETA DE DUMINICĂ – Erica OPREA – Importanța artei în dezvoltarea copiilor

   Lucrurile cu care oamenii intră în contact la cele mai fragede vârste sunt cele care vor avea un impact semnificativ asupra modului în care ei se vor forma mai târziu, asupra comportamentului, gusturilor și preferințelor. Tocmai de aceea, în momentul în care cei mici absorb informațiile și emoțiile asemenea unor bureți, este esențial ca ei să aibă parte de experiențe formatoare pozitive și variate, care să le stimuleze imaginația, creativitatea și curajul.

   Nu de puține ori, copiii care cresc în case în care se ascultă muzică bună, în care există o bibliotecă, în care părinții sunt preocupați de manifestări culturale, se vor dezvolta în adulți care vor căuta, la rândul lor, să-și rafineze ei înșiși gustul pentru frumos. Îmi amintesc, cu drag, de ilustrațiile duioase dintr-o carte masivă cu povești pe care o primisem în dar: frumos legată, cu file lucioase, groase și desene atent făcute pe fiecare pagină. Întreaga experiență, de la scoaterea cărții din raft, la răsfoire sau la citirea atentă și observarea imaginilor, era una fascinantă pentru mine, un soi de incursiune a personajului Alice în Țara Minunilor, o călătorie într-un caleidoscop de culori și forme. 

    Alte momente care mi-au rămas întipărite în minte sunt cele legate de muzică, pe care am descoperit-o în diferite feluri, prin diferite mijloace. Printre cele mai prețuite amintiri ale mele se numără clipele din copilăria mică în care bunicul ne aduna lângă el și ne cânta la vioară canțonete, romanțe, arii de operă, bucăți cunoscute de muzică clasică pe care abia mai târziu am învățat să le apreciez cu adevărat. Din casetele părinților l-am descoperit pe Pavarotti, dar am prins și gustul pentru muzica anilor ’70, ’80 sau ’90, genuri cât se poate de variate, uneori în compilații eclectice înregistrate pe casete de către vreun cunoscut care avea aparatura necesară. În casa celorlalți bunici am văzut prima dată un pian, la care, din păcate, regret și acum că nu am învățat să cânt la timpul potrivit, pentru că îmi dau seama că e o ocazie pe care nu mulți au avut-o. 

    Poate că, pentru mine de acum și pentru parcursul vieții mele profesionale, cel mai mult a cântărit faptul că mama mă lăsa, chiar de la vârsta când nu știam prea bine să țin un creion în mână, să mă joc cu vopselele de pe paleta ei atunci când picta, să aflu singură ce se întâmplă când fac anumite amestecuri între culorile pe care le știam tot de la ea, încă de foarte mică. Eram fascinată de albumele ei de artă, mai ales de unul mic, cu lucrările lui Magritte, care îmi deschidea în fața ochilor o lume cu totul nouă. Pentru înțelegerea magiei din spatele imaginilor în mișcare îi sunt recunoscătoare aceluiași bunic, în al cărui laborator am văzut cum se developează și se proiectează filme pe peliculă, cum se face un montaj, cum se conservă amintiri pe benzi de câțiva milimetri, toate însoțite de povești despre preistorie, antichitate sau Cosmos.

   Ați putea spune că eu am fost norocoasă, că nu mulți au șansa de a intra în contact cu frumosul de la o vârstă fragedă, încă vă pot spune că acest lucru nu ține atât de posibilități, cât de disponibilitate și deschidere. Contează mai puțin dacă în familie există sau nu un dar sau o preocupare specială pentru un subiect sau altul, însă este esențial să existe încercarea de a-i oferi copilului posibilitatea să guste și să cunoască aceste lucruri. Mai mult decât atât, nu trebuie făcută greșeala de a-i limita celui mic accesul la lucruri care i-ar putea stimula pozitiv imaginația și creativitatea, pentru a prioritiza încadrarea sa în norme, pentru a pune pe primul plan strict ce poate afla din școală. Există mai mult decât matematică sau limbi străine, există preocupări care îl pot ajuta să se dezvolte mai mult la Om, nu doar ca om de succes sau om împlinit în funcție de standardele societății. Astfel de pasiuni nu îi deturnează pe oameni de la calea lor, ci îi ajută să se formeze pe mai multe laturi, să devină mai complecși. De exemplu, am auzit, nu de puține ori, de chirurgi pasionați de pictură, de oameni de știință preocupați de tainele din spatele compozițiilor muzicale, de oameni de afaceri cu gust pentru literatură.

   Cu speranța ca cineva să vadă și, dacă e dispus să asculte sau să reflecteze, îndrăznesc să-i rog pe părinți să-și lase copiii să fie îndrumați înspre frumos, să-i ducă, dacă au posibilitatea, la teatru sau la muzeu, să le pună muzică sau să vizioneze împreună un film dintre cele care au trecut testul timpului. Dacă cei mici vor, să-i lase să urmeze un curs, să încerce să fie creativi, chiar dacă nu vor face carieră din acea pasiune, ci va fi doar una din multele cărămizi puse la fundația creșterii lor. În plus, cred că ar fi benefic, în ciuda faptului că nu mulți conștientizează, să avem o altă abordare în ceea ce privește orele de Educație Plastică sau Educație Muzicală din școli: poate nu ar mai trebui să existe sistem de notare, ci să nu se evalueze aptitudini, ci să se încerce să se formeze gusturi, poate nu ar mai trebui să fie bagatelizate sau să devină doar un interval de timp în care elevii să-și scrie temele la Matematică sau la Limba Română… Cât se poate rafina un elev de liceu care face o oră dintre acestea o dată la două săptămâni? Ne mai mirăm de ce cultura este unde este…? Poate vor veni timpuri și generații care vor înțelege că e important să formăm copiii pentru a fi nu doar oameni cu un anumit statut ci, în primul rând, pentru a deveni Oameni.

 

ERICA OPREA e absolventă a  UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media