ortooxacell kiss2022.gif Flax

PLAYBOOK – Gabriel ENACHE – Blindaj fără fisuri

15 la Puterea a Cincea, de Melania Cincea, Editura Humanitas

   Interviul jurnalistic este o însoțire, este o stare creată de ziarist care propune, presupune și impune cunoașterea și apropierea totodată a celor care acceptă și vor să se așeze în imediata lui apropiere și să îl însoțească astfel de-a lungul acestui schimb permanent de cuvinte, de priviri, de gesturi, de voci și de toate inflexiunile lor cunoscute sau presimțite, de fiecare rămășiță lăsată ca urmă pentru începerea refacerii întregului din care a fost desprinsă, desfăcută și lăsată ca mărturie. Toate acestea se pot citi sau înțelege citind, văzând, ascultând momentele unui interviu, reușind să fii pentru un timp al treilea corp ce se face astfel vizibil și participant la acest mod(el) de dialog și de împărtășire. De aici mai departe au loc toate desfășurările propuse și impuse de fiecare dintre alăturări, de fiecare personalitate care acceptă această așezare în corpul de personaj, de personaj ajuns la mâna întrebătorului ce îl însoțește de-a lungul tuturor actelor acestei piese intense.

 

  

   Melania Cincea este o jurnalistă implicată în toate activitățile societății în care trăiește, este o prezență incomodă, are în fiecare dintre articolele, reportajele și interviurile pe care le scrie și le face această atitudine, și toate însoțirile ei care se fac imediat vizibile, simțite, are totodată și aptitudinile necesare de instigator, de martor care face tot ce depinde de el să spună și mai departe îl face și pe cel intervievat să își încerce această putere de a (se) spune de a (se) dezvrăji și de a(-și) face cunoscute procesele și procedeele prin care a ajuns în fiecare dintre aceste situații, de a se lăsa arătat și cunoscut.

Melania Cincea: Ești mereu veselă, de o voioșie tonică, chiar contagioasă. Cum îți refaci stocul de endorfine când e pe sfârșite?

Adriana Babeți: Iarăși nu am nici un merit…

   Ne este astfel făcută cunoscută și apropiată puterea a cincea, puterea care poate să țină în armura ei protectoare toate cuvintele care reușesc să aducă în lumină fapte, personaje, întâmplări, personalități etc., toate îmbrăcate bine în poveștile lor, în poveștile care reușesc să le acopere și să le descopere totodată făcându-și cititorii integral părtași la toate aceste desfășurări și la fiecare împrejmuire a domeniului lor.

Melania Cincea: Așadar, de ce ați simțit nevoia de a scrie această antologie de rugăciuni?

Ioana Pârvulescu: E greu de înțeles, de fapt, de unde îți vine ideea unei cărți…

   15 la Puterea a Cincea nu este o simplă culegere sau colecție cu interviuri alese ale autoarei, nu este o simplă înșiruire de convorbiri cu persoane care au ce să spună și care știu cum să spună și să răspundă la întrebările puse, este și o carte în care ni se face cunoștință cu cincisprezece personaje care sunt la îndemâna aceluiași autor, la dispoziția jurnalistei care face în așa fel și reușește să construiască împreună cu ele aceste cursuri deschise și disponibile despre multele și diversele posibilități pe care viața lor și întâmplările însoțitoare ale ei i-au dus și i-au adus în atenția opiniei publice și în prim plan-ul societății din care fac parte și din a cărei structură s-au desprins amplificându-i, cercetîndu-i sau criticându-i obiceiurile, faptele, neclaritățile, împlinirile, derapajele, bucuriile și toate înțelegerile și neînțelegerile lor.

Melania Cincea: Ce credeți că generează dezinteresul autorităților față de memorie, față de conservarea ei?

Ana Blandiana: Ați putea să mă întrebați, la fel, și despre învățământ, de exemplu…

   Suntem aduși și așezați ușor în stările fiecărui personaj prins în cuvintele intervievatoarei, suntem apropiați firesc de fiecare dintre temele discuțiilor și suntem ghidați cu pași ușori, dar siguri în interioare care abia așteptau să fie explorate, văzute și cunoscute. Astfel procesul de cunoaștere și de amplificare a fiecărei stări induse de ea se transformă într-o lecție despre îndrăgostire și stările ei, despre acest sentiment care crește odată cu înțelegerea întrebărilor și ale răspunsurilor care îi încurajează fiecare pas așezat în teritoriile puse la dispoziție de toate așezările care urmează și care vor avea loc ale lor.

Melania Cincea: Alte surse acreditează ideea că Elena Lupescu a fost extrem de dominatoare…

Tatiana Niculescu: Carol II nu a fost o marionetă în mâinle Elenei Lupescu, nici ea, o victimă a lui…

   Încet, încet devenim atenți la detalii, la acele mici semne care sunt mai puțin vizibile, dar care devin importante odată cu fiecare atingere a lor, odată cu fiecare apropiere și învecinare a lor și mai departe cu fiecare pas făcut odată cu ele spre întregul care le conține și care le poate adăuga mai departe înțelesurilor ce tocmai se pun la dispoziția noilor priviri ce le caută și încearcă să și le adauge.

Melania Cincea: Spui că ai scris cartea cu disperarea omului care pare că nu mai are timp…

Ioana Nicolaie: Am început Cartea Reghinei în momentul în care mama a făcut un atac cerebral și-a trebuit ca eu și frații mei să stăm cu ea în spital, zi și noapte, până la externare…

   Cuvintele sunt curate și sincere, poveștile alimentate de ele cresc și fac cunoscute anumite intimități, anumite zone care îmbogățesc firesc împărtășirea și toate cadrele în care noile imagini compuse astfel se pot așeza și de unde își pot amplifica și transmite mesajele, și tot ce se mai poate muta în stările de ecou controlat pe care interviul îl propune de fiecare dată.

Melania Cincea: Să înțeleg că faceți din relația maestru-discipol o specie a relației de iubire?

Gabriel Liiceanu: Da, în măsura în care orice discipol își visează maestrul înainte de a-l cunoaște, pentru că pur și simplu are nevoie de el…

   15 la Puterea a Cincea are cuprinse între copertele ei provocări care nu sunt căutate cu orice preț, ci sunt făcute disponibile la fiecare pas, odată cu fiecare întrebare și cu fiecare răspuns care se alătură firesc acestei cursivități, a acestor împreunări ce amplifică și țin vie disponibilitatea celui care citește de a se ține alături de fiecare dintre aceste moduri de a provoca pentru a afla și pentru a spune. Nimic nu disturbă și nu încurcă toate aceste desfășurări, fiecare dintre ele conține calmul și bucuria pe care ți le dau, pe care ți le oferă fiecare atingere a cunoașterii, fiecare dintre secvențele pe care le derulează pentru a așeza în celălalt, în cititor întreaga sa construcție, toată partea cealaltă, parte care se lasă mutată în partea aceasta accesibilă și mai departe înțeleasă.

   Citind această carte, ascultând cu atenție întrebările puse de Melania Cincea, ne putem apropia și putem cunoaște mai mult și mai bine următoarele personaje: Adriana Babeți, Ana Blandiana, Ioana Nicolaie, Tatiana Niculescu, Ioana Pârvulescu, Teodor Baconschi, Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihăieș, Radu Paraschivescu, Horia- Roman Patapievici, Andrei Pleșu, Ioan Stanomir, Thierry Wolton împreună cu multe dintre felurile lor de a se așeza în aceste lumini și în aceste înțelegeri, iar fiecare face în așa fel ca cititorul să devină părtaș la întregul proces care se desfășoară odată cu toate cuvintele folosite.

Melania Cincea:Ați scris despre Molly Bloom, pe parcursul a peste 600 de pagini, zeci, sute de lucruri. Ați întors-o, cum se spune, ,,pe toate fețele”. Ce regretați că nu ați spus?

Mircea Mihăieș: Regret că nu am găsit în economia cărții un loc unde să citez un vis al lui Joyce, în care se simțea terorizat de propriul personaj…

   Melania Cincea alungă cu o mână sigură, severă umbrirea oferită de efemeritatea oricărui gen jurnalistic și mută cu ajutorul cuvintelor fiecare dintre persoanele intervievate într-o galerie care va rămâne într-o stare de mișcare permanentă, într-una în care fiecare dintre intervievați este menținut într-un gros-plan continuu, iar cuvintele folosite și răspunsurile lor construiesc un discurs ce se transformă treptat într-unul protejat de un blindaj vizibil fără fisuri, fără posibilități de a fi destructurat și așezat în stările neclare ale neînțelegerii. Interviul rămâne un tur de forță și o încercare completată de toate provocările ei continue și permanente și de toate amplificările ulterioare.

 

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media