ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE DUMINICĂ – Erica OPREA Control, neputință, umanitate

Ne credem ființe raționale, civilizate, disciplinate, stăpâne pe propria persoană, existență, planetă. Cu cât am avansat din punct de vedere tehnologic, cu cât am început să cucerim din ce în ce mai multe teritorii, cu cât am început să îmblânzim natura și să facem descoperiri medicale inimaginabile, cu atât mai mult am început să ne credem demiurgi.

Omul a început să creadă că i se cuvine orice și că poate avea orice sub control, totul ținând de voința sa și de cantitatea de determinare pe care o are în acest sens. Într-o oarecare măsură, atitudinea aceasta a avut efecte benefice asupra umanității: speranța de viață s-a îmbunătățit, la nivel cultural și artistic a avut loc o adevărată explozie de manifestări, informația scrisă și circulată a devenit din ce în ce mai multă, am reușit să găsim mijloace de a fi în contact cu oameni din toate colțurile globului.

Pe de altă parte, dezvoltarea necontrolată a secolului trecut și dorința speciei umane de a se afla deasupra a tot a dat naștere războaielor mondiale, armei nucleare, unor tehnici, mijloace și tactici din ce în ce mai „creative” de a lupta, submina și ucide. Pe măsură ce mijloacele de unificare, de apropiere s-au rafinat, umanitatea a devenit din ce în ce mai divizată, mai dornică de a supune și de a se hrăni din gustul puterii, de a se înălța pe spatele cadavrelor lăsate în urmă. În acest context, ambiția umană nu a mai fost canalizată către binele comun, ci s-a concentrat spre a-și deservi sieși, într-un joc al orgoliilor în care gloria este scopul final.

Mi-aș dori să fiu atât de optimistă încât să cred că acest mod de a fi se apropie de final, sau măcar că omenirea face pași înspre această direcție, dar faptele dovedesc, chiar și la o privire aruncată superficial, contrariul. Suntem obsedați de control, dintr-o mentalitate colectivă conform căreia vulnerabilitatea este un defect, iar noi avem datoria de a fi mereu calculați și cu pași pe care urmează să-i facem bine stabiliți.

Acest lucru se resimte, în ultimii ani, la nivelul stării de spirit pe care o au marea majoritate a celor tineri și ambițioși, supuși propriilor lor ambiții și așteptărilor imposibile ale societății. Mulți sunt atinși de burnout, cuprinși de o senzație de insuficiență și de inutilitate, în ciuda eforturilor depuse și a realizărilor. Anxietatea și depresia în rândul tinerilor se află la cel mai înalt nivel din istorie, în momentul de așa-zisă maximă evoluție a umanității, accentuate și de aparenta fericire a celor din jur, promovată în online. Ne autoimpunem standarde imposibile și ajungem să fim prinși în propriile noastre capcane.

Ce e de făcut când ne cuprinde starea de neputință, când natura se răzvrătește împotriva noastră, încercând să ia înapoi ce-i aparține? Ce e de făcut când noi, ca umanitate, ajungem pe limita prăpastiei?

Oare nu ar fi bine să renunțăm la obsesia de a fi mereu în control, de a dicta legile după care să se învârtă universul? Oare nu am deveni mai conștienți plecând puțin capul, atât cât să privim pământul din care ne tragem?

ERICA OPREA e absolventă a  UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media