DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU Vorbim ca să ne auzim

Distribuie:

Până joi seara, când scriu, principalele evenimente de pe aici au fost moartea judecătorului de la Curtea Supremă, Ruth Bader Ginsburg și promisiunea lui Trump de a o înlocui tot cu o femeie, dar una cu principiile sale, declarația Departamentului de Justiție că trăiesc în anarhie (cu alte 8 milioane de oameni din New York City) și redescoperirea că Facebook urmărește atent… ecologiștii. Și doar pe ei… Facebook a suspendat conturile mai multor organizații ecologiste la mai puțin de o săptămână de la lansarea unei inițiative prin care a spus că va contracara un val de dezinformare despre știința și clima pe platformă.

Grupuri, precum Greenpeace SUA, Climate Hawks Vote și Rainforest Action Network, s-au numărat printre cei blocați să posteze sau să trimită mesaje pe Facebook weekend-ul trecut. Activiștii spun că sute de alte conturi individuale legate de grupuri indigene, despre clima și justiția socială au fost, de asemenea, suspendate pentru o presupusă „încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală”.

Problema era despre încălcarea dreptului de proprietate. Persoanele și grupurile suspendate au fost toate implicate într-un eveniment popularizat pe Facebook, de anul trecut, care a vizat KKR & Co, o firmă de investiții din SUA care sprijină conducta Coastal GasLink, o dezvoltare de gaz lungă de 670 km, construită în nordul Columbia Britanice, in Canada, și care intra in state pe terenuri autohtone fără sa țină cont de încălcarea drepturilor exclusive asupra terenurilor pe unde trece conducta de gaz. Acum, totul este doar absurd. Proprietatea e proprietate, dar unde este intelectualul?

Dar, dacă ne uităm la ce se întâmplă pe mapamond, totul devine familiar: toate regimurile își reduc standardele la scaunele lui Ionesco (https://www.youtube.com/watch?v=NVCQDOyr2-8), ceea ce este încă bine, pentru ca ar putea alege și mai rău, rinocerii, nu? (https://www.youtube.com/watch?v=mTw4YGp34kM)?

Mi-e teama ca în curând vechile dictaturi vor părea elegante: cel puțin au avut stil când și-au otrăvit adversarii,  o să remarcăm nostalgic și neimportant. Dar, pe o notă mai amuzantă, vă voi aduce în atenție câ săptămâna aceasta președinții de state independente (de ce nu știu)    și-au depus prezentările preînregistrate la ONU pentru Adunarea Generală anuală. Remarcabile au fost (cum era de așteptat) ideile reprezentantei SUA la Organizația Națiunilor Unite. Această doamnă (de ce a trebuit ea sa fie blondă?) a vorbit lumii despre Donald Trump, care acum trei zile a intermediat pacea între Israel și Emiratele Arabe, acum două zile, pacea între Kosovo și Bosnia-Herțegovina, iar mai nou, s-a și întâlnit cu liderul nord-coreean. E adevărat că, după ce s-au insultat reciproc și au adus lumea până la marginea războiului nuclear, apoi  s-au împrietenit. Au înțeles ca știau cam aceeași engleza și folosind tweet-uri clasificate drept tratate de pace, s-au potolit puțin. Priviți laudele  reprezentantei noastre, aici: https://youtu.be/p0CtV_nMPAI.

Deci, până la capăt, viața nu este niciodată plictisitoare. Poate cam greu de înțeles, dar niciodată plictisitoare. Mi-aș dori să văd liderii…  lideri și nu țoape. Dar, apoi, ce-l face pe om țoapă? Nimeni nu știe. Este mai enigmatic chiar și decât clima. Pe săptămâna viitoare…

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro