Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

SCRUM DE SECOL – Adrian CIOROIANU – De azi, de ieri…

Printre nori și culori

Salutări de la Festivalul Internațional de Benzi desenate istorice (în al cărui juriu am avut bucuria de a fi invitat) din… ce oraș oare?

 

Pe undeva prin acele clădiri se ascund și prietenii mei Pepene Nicolae (principal vinovat), Dodo Niţă (și el foarte vinovat), Puiu Manu (dânsul, la 93 de ani, e vinovatul-amiral), Radu Oltean (și vinovat, și spărgător de mituri), Octav Ungureanu (vinovat mai june, dar tenace!) ș.a.

Ei nu doar că-s calofili /

Dar mai sunt și bedefili /

Vina mea-i și vina lor /

Că ne plăcu viața color! /

(n-am găsit altă rimă)

Ar fi multe de spus despre ediția din acest weekend trecut a Festivalului de Bandă Desenată istorică Brașov 2021, în primul rând ocazia de a întâlni zeci de pasionați ai genului la fața locului (adulți din mai multe țări și școlari din jud. Brașov, în Muzeul de Istorie/Casa Sfatului, condus de fermul, dar și imaginativul director care este gazda noastră de mijloc de octombrie, dl Nicolae Pepene .

 

Armenia, parfumurile, memoria identitară și timpul relativ

La o primă vizită în Erevan cred că mulți dintre dumneavoastră veți fi preponderent plăcut impresionați. În aria sa centrală, orașul este degajat, curat, cu spații largi și clădiri relativ mari, multe impresionante (da, inclusiv clădirea Radioului!). De fapt, în Piața Republicii, în plin centru, ca și prin cartiere, clădirile (mari, cu un aer mai curând oficial decât funcțional) aduc aminte de alte orașe ex-sovietice – dar ceea ce le salvează (și le înfrumusețează) este îmbrăcarea lor în plăci de tuf, o rocă vulcanică, dacă am înțeles bine.

Categoric, câștigul mediu este mai mic decât cel din orașele României, dar magazinele sunt amenajate cu gust – chiar dacă nu se înghesuie clienții. Moneda națională, numită dram, este în raport de cca 500 la 1 față de euro. Cu 5000 de drami / 10 euro bei un vin bun într-un restaurant, iar cu 8000 de drami ajungi cu papilele la un vin excelent, armenesc. Intr-un fast food, cu 5000 de drami umfli două persoane cu pizza și cu bere locală, Previzibil, tinerele doamne și domnișoare de pe stradă sunt mult mai cochete decât tinerii domni. Am vizitat, la o oră distanță, un mall relativ nou și o piață veche, de prin anii lui Nikita Hrușciov cel puțin – iar piața era infinit mai colorată și mai vie. Se putea vedea acolo și o tarabă cu fructe confiate sau uscate, o minunăție.

Și un detaliu care mi-a sărit in ochi (și în nări) – cred că nu am mai întâlnit pe drumurile mele un oraș care să aibă atâtea parfumerii! Nu mă refer aici la buticurile cu fake-uri (sunt și de-astea, mai mult în pasajele subterane), ci la parfumerii în toată regula, cu parfumuri de nișă și tot fasonul. Prețurile sunt puțin mai mari decât la noi, dar promoțiile de la magazine elegante (precum Hermitage sau Rouge) mi s-au părut notabile. Categoric, vânzătoarele nu au cunoștințele în domeniul olfactiv ale celor de la Paris, dar nici aerul snob al multor omoloage de la noi.

Grandiosul de tip ex-comunist e destul de vizibil în altfel futurista Sală a Sporturilor din Erevan. La început, pare ceva foarte modern – și chiar e, dar e un modernism al palatelor congreselor de partid unic din anii ’80, când funcționalul ceda în fața masivității și când, probabil, oamenii erau atât de obișnuiți să stea la coadă încât o puteau face și la WC – chiar și acum, în mod inexplicabil, există o singură toaletă pentru femei și una pentru bărbați, ambele cu câteva cabine… situație destul de … spartană, date fiind miile de oameni care se perindă prin incintă .

Orașul a fost pregătit intens pentru evenimente, de la jocurile frumoase de sunete, lumini și apă din serile zilelor săptămânii până la amenajarea inspirată a vitrinelor dintre care unele arătau spectaculos. In piața centrală a fost instalată o scenă pentru un concert al trupei rock System of Dawn iar bisericile au fost foarte pline de comemorarea masacrului început în 1915. Am văzut câteva cerșetoare pe stradă și vreo trei câini vagabonzi – inclusiv la acest capitol, iată o situație mai modestă decât a Bucureștiului, care are si cerșetori și câini mai vizibili!

Oamenii sunt extrem de calzi și au o amabilitate genuină, plecată din bună-creștere. Limba pe care o vorbesc sună foarte plăcut – iar oamenii sunt chiar vorbăreți, nu glumă, dar nu te poți plictisi, pentru că par a recita ceva melodios. Cei trecuți de 30 de ani nu prea știu altă limbă străină decât rusa (și vag de tot franceza), dar ar face orice ca să te ajute. Armenii au o instrumentalizare a memoriei identitare cu totul specială. După secole de existența non-statalã, armenii sunt patrioți în chip natural, iar sistemul de educație și media controlate de stat ating frecvent aceste coarde ale mentalului colectiv. Altfel spus, la cât de orgolioși sunt turcii și la cât de încăpățânați sunt armenii, nu prea întrevăd o soluționare a diferendului lor în viitorul apropiat.

Dar, ca și turcii (și alte popoare orientale), armenii au o relație specială cu timpul, iar organizarea e mereu spumoasă și ceva mai rar eficientă. În prima noapte, în ciuda insistențelor mele (care știam clar unde eram cazat, măcar pe hârtie), am fost dus la un hotel cu mult mai bun, după care a doua zi am fost mutat în grabă și cu peripeții (și cu un șofer care părea că știe orașul mai puțin decât mine, care-l vedeam prima dată).

 

ADRIAN CIOROIANU este profesor universitar, reputat istoric, jurnalist, eseist și un important om politic; a fost ambasador al României la UNESCO și este manager al Bibliotecii Naționale a României…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media