Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

PUNCTUL PE CUVÂNT – Gabriela CRISTACHE – Drumuri

Dacă am privi în trecut și am vedea drumurile parcurse într-o viață? S-ar strânge în conștiința noastră niște judecăți prin care am încerca să găsim, pentru unele, importanța meritată. Toți suntem niște călători, chiar dacă nu parcurgem drumurile efectiv ci, poate, mental, afectiv.

Pasul nostru a măsurat deseori drumurile bucuriei. Eram sprinteni, energici, încrezători, știind că undeva, mai aproape sau mai departe, vom ajunge la ceea ce ne-am dorit. Și atunci, singuri sau împreună cu alții, suntem pe un drum acceptat, dorit. Cu bucuria nemaiîncăpând în noi, ne îndreptam spre cei dragi, locurile iubite, vreun loc de închinare sau de desfătare.

Cum e omul când aleargă spre fericire! Încrezător, entuziast, puternic, gata să schimbe mute…

Alteori pașii noștri se aștern sfios și melancolic, revenind în locurile pe care le-am iubit.  Le-am iubit, le iubim și în prezent, pentru că ne readuc momente binecuvântate, în care am avut pe cineva alături, când am fost prezenți la întâmplări din viața cuiva, când am descoperit împreună frumosul ori am învățat ceva de neuitat.

Cu inima bătând puternic, am alergat să mă întâlnesc cu marea și aș fi vrut să-mi vină în minte cuvinte care să exprime cuprinzător contemplarea smerită. Cel mai repede-mi veneau în minte versul lui Paul Valery,  „La mer, la mer toujours recommencee”, sau melodia lui Charles Trenet, „La mer qu on voit danser/ Le long des golfes clairs”.

Drumurile durerii… Toți le-am avut, le vom mai avea, noi și alții pentru noi. Sunt de neuitat, știi ce este la capătul lor, vrei să mai întârzii sau vrei să ajungi mai repede ca să-ți poți vărsa prea plinul lacrimilor redevenit prea plin. Și mai sunt drumurile spre morminte, când durerea ne bate cu pumnul în piept pe dinăuntru și care se convertesc în niște alinări ce ne fac bine…

Parcurgem și înlăuntrul nostru multe drumuri: spre acceptare, spre autoiertare ori spre iertarea altora, spre smerire. Unii își realimentează ura, dorința de răzbunare, spre a se liniști. Fiecare decide pentru drumurile sale interioare. Tot un demers interior este al căinței și al reconstrucției proprii, pentru a spera să obținem iertarea divină.

 

GABRIELA CRISTACHE este absolventă a Facultății de Filosofie și a fost dascăl de „Carabella”…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media