ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Dune-final sau Dune-va urma…

„Te lupţi cu vise?

Te cerţi cu umbre?

Te mişti ca într-un somn adânc?

Timpul a trecut

Viaţa ţi s-a luat

Te-ai amărât cu fleacuri,

Eşti victima nesăbuinţei tale. ”

(Frank Herbert, Dune)

 

   Am scris că voi reveni cu o recenzie finală despre seria Dune. Filmul este cea mai bună și mai fidelă ecranizare dintre cele trei versiuni. Chiar dacă sunt, încă, sub imperiul euforiei unui film spectaculos, cred că nu am văzut o ecranizare atât de bună. Filmul este o oglindă a romanului. Se completează cu talent, prin imagini și sunet, acele aspecte din carte care ar contura un cadrul complet al poveștii, dar lipsesc. Actorii au fost aleși cu mare atenție de un regizor care a citit in detaliu și a înțeles cartea.

   Personajul central, Paul Atreides, moștenitorul ducal al Casei Atreides este interpretat de Timothée Chalamet, un actor în plină ascensiune. Acesta are o constituție slabă și un chip ce nu trădează vârsta, aspect ce-l califică ca cel mai apropiat actor de personajul descris de Herbert. Prezența lui în film a asigurat prezența în sălile de cinema a segmentului feminin 15-18 ani. 

   Oscar Isaac dă viață Ducelui Leto Atreides, tatăl lui Paul și liderul Casei Atreides. Fanii genului S.F. îl știu din Ex Machina, X-Men: Apocalypse sau Anihilare, dar este celebru pentru rolul pilotului Dameron Poe din seria Star Wars. Stellan John Skarsgård interpretează personajul negativ, Baronul Vladimir Harkonnen. Skarsgård este cunoscut pentru rolurile sale drept Nyman în Breaking the Waves (1996), căpitanul Tupolev în The Hunt for Red October (1990), profesorul Gerald Lambeau în Good Will Hunting (1997), Bootstrap Bill Turner în Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006) și Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007), Bill Anderson în Mamma Mia! (2008), Maximilian Richter în Îngeri și demoni (2009), Martin Vanger în The Girl With the Dragon Tattoo (2011), dr. Erik Selvig în Thor (2011), The Avengers (2012), Thor: The Dark World (2013) Avengers: Age of Ultron (2015) și Marele Duce în Cenușăreasa (2015). Dave Bautista este Glossu Rabban, nepotul baronului Harkonnen. Este cunoscut pentru rolurile de ”dur” din Riddick, Guardians of the Galaxy, Spectre, Blade Runner 2049 și seria Avengers.

   Zendaya are rolul iubitei predestinate personajului principal Paul, Chani. Am căutat să mă documentez un pic despre ea, pentru că se potrivește prea bine cu personajul din carte. Tânăra generație o cunoaște ca actriță, dansatoare, model și cântăreață. Un singur film mi-a atras atenția din cele în care a jucat. Acesta este Spider-Man: Homecoming.

   Pe războinicii din poveste i-am lăsat la urmă. Josh Brolin se potrivește perfect ca Gurney Halleck, maestrul armelor al Casei Atreides. A jucat în filme care au câștigat Premii Oscar precum No Country for Old Men, Milk și Wall Street: Banii sunt făcuți să circule. A mai jucat în Bărbați în negru 3, Gangster Squad, Gardienii galaxiei, Avengers: Age of Ultron și Sin City: A Dame to Kill For. Javier Bardem este Stilgar, căpetenie fremenă. De-a lungul carierei a câștigat mai multe premii, printre care Globul de aur, premiul BAFTA, precum și premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Anton Chigurh din filmul No Country for Old Men alături de Josh Brolin. Iar ultimul, dar cel mai reușit personaj este creat de Jason Momoa. El dă viață Maestrului de arme al Casei Atreides, Duncan Idaho. Atunci când mi l-am închipuit pe Duncan, citind cartea, așa de fioros și loial arăta. Este genial personajul. Cred că Herbert a regretat că l-a „omorât” în prima carte și ajunge de îl „învie” de atâtea ori.

   Apar bine conturat personajele colective: Casa Atreides și Casa Harkonen. Aparent este neglijată Casa imperială, Casa Corino, însă eu consider că, de dragul poveștii, realizatorii au lăsat într-un con de umbră această casă. Ideea că există un organism colectiv care conduce imperiul, și anume Landsraad-ul și că împăratul trebuie să gestioneze modul în care își conservă poziția prin manipulare, trădare și alianțe conjuncturale este construită la rang de artă. O comunicare subtilă a prezenței împăratului și a deciziilor acestuia fără că el să fie prezent, este realizată în această variantă prin dialogul dintre personaje. Două poziții cu unele interese contrare care nu sunt prezente direct, în film, dar care există ca arbitri sunt Landsraad-ul și împăratul.

   Regizor și scenarist este Denis Villeneuve. El este cunoscut pentru regia mai multor filme apreciate de critici, cum ar fi filmele de thriller Prizonieri (2013) și Sicario (2015), precum și filmele S.F. Primul Contact (2016) și Blade Runner 2049 (2017). Pentru filmul Primul Contact, a primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor.

   Două secvențe pe care nu le-am găsit pe gustul meu sunt: Rebecca Ferguson în rolul Lady Jessica, puteau să găsească o actriță mai frumoasă (totuși, în carte era cea mai frumoasă femeie) și au schimbat foarte mult personajul Dr. Kynes, alias Liet (nu poți să strici un personaj și firul epic de dragul corectitudinii politice).

   Vă recomand să mergeți la cinemași să vedeți un film cu efecte speciale care vin să compenseze povestea într-un mod reușit.

    P.S. Să îmi spuneți dacă v-a plăcut cum se termină…

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media