LUMEA FĂRĂ MASCĂ – Constantin CIUCĂ – Creta, iulie, această vară…

1.O întâmplare din Creta 

 

Am închiriat o mașină și, de dimineața până seara, am bătut insula în lung și în lat.  Ajungând la Frangokastelo, unde am stat anul trecut zece zile în vila lui Aristotelis Stavris, un grec șugubăț și muncitor, mai mare cu câțiva ani ca mine, și trecând cu mașina pe lângă alimentara de la drum a lui Hristos, de unde cumpăram anul trecut pâine și pepeni și unde   mi-am spălat o dată Matizul la furtunul lui, zic ia să opresc eu să văd ce mai face Hristos. Trecuse exact un an! Zic, lasă că dacă nu mai mă știe, îi aduc eu aminte. Dar eu nici nu am intrat bine înăuntru că numai ce îl văd pe Hristos, care era printre rafturi, mare și fioros ca un urs, negru și cu o barbă sârmoasă și mare de nu de nu i se vedeau de pe față decât ochii, că zâmbește cu toată gura, desface brațele, și vine si mă îmbrățișează.

– Hey, my friend! zice el și mă strânge tare. How are you?

Și, parcă nevenindu-i să creadă, se uită la mine și zice iar: How are you my friend? Și râde ca prostul, de emoție. M-am topit. Am râs și eu. Tot ca prostul. Și tot de emoție. Omul acesta străin, de la capătul lumii, nu numai că mă ținuse minte și mă recunoscuse din secunda unu, dar se și bucura tare să mă revadă.  Doamne, ce bine m-am simțit!  N-am stat decât vreo cinci minute, ne-am spus banalități și i-am tras de nas pe fiecare dintre cei doi gemeni ai lui, de vreo cinci ani, care veniseră repede să vadă pe cine îmbrățișa tata și se țineau de mână. Am plecat apoi mai departe peste munți și tot drumul a fost mai ușor și mai plăcut pentru că zâmbetul lui sincer de urs fioros care m-a ținut minte și m-a întâmpinat cu așa prietenie, m-a însoțit și m-a făcut să mă simt primit și acceptat prin locurile acestea neînchipuit de aspre și aiuritor de frumoase. Să îți dea Dumnezeu mereu sănătate Hristos, ție și familiei tale! Să fiți fericiți din neam în neam acolo, în munții voștri și la marea voastră!

 

2.Am fost în Neolitic  

 

In sudul Cretei, la Phaistos, între Agia Galini și Matala, se află cel de al doilea palat minoic ca mărime, după cel al regelui Minos de la Knossos. Mă uitam la pietre și mă gândeam la bieții mei prieteni de acum patru mii de ani care le ciopleau cuminți în soarele Cretei care, ca și acum, trebuie sa fi strălucit la fel de nemilos și atunci. Dacă ajungi pe aici, merită să îți arunci un ochi în cartea de istorie de la Phaistos să vezi din ce pietre am venit cu toții. E 8 euro întrarea și e deschis toată ziua.

 

 

 

3. O dimineață în Creta 

 

Când m-am trezit de dimineață, se auzea tare un fel de ploaie, iar perdeaua se umfla ca o pânză de caravelă, gata să mă ducă cine știe pe unde. Zic, măi, ce Dumnezeu o să mai pățesc, oare, și pe aici prin Creta asta? Ia să văd! Și am sărit din pat și am scos capul afară. Pe naiba! Nu ploua deloc! Cineva dăduse cerul dintr-un capăt la altul cu albastru și, undeva in dreapta, pusese o scamă albicioasă de nor. Chiar sub scama de nor, era un soare mare și lucios care îmi intra în ochi. Bătea o briză prin palmieri și marea, încrețită, se lovea cu valuri mici de pietrele din mal! Pff, zic, na! să vezi că și azi o să mă îmbăt de frumusețe!

 

 

CONSTANTIN  CIUCĂ  este un foarte cunoscut  poet, prozator și, desigur, fost profesor de „Carabella”… Puteți să citiți mai multe texte ale autorului pe www.kuppi.ro

 

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro