ortooxacell kiss2022.gif Flax

IPOTEZE DE LUCRU – Iulian MAREȘ – Povești de viață

Iulian  MAREȘ este unul dintre foștii mei elevi. Proiectul despre care ne va vorbi aici, prin mai multe povești de succes, povești de viață se numește Balkan Development Support și este o asociație tânără, ce reunește oameni cu experiență, profesioniști în sectoarele lor și creativi în ceea ce fac. Este o echipă internațională, iar obiectivul lor este să contribuie „la dezvoltarea economică, culturală și socială a locurilor unde trăim. Vom aplica lecțiile pe care le-am învățat în timp, ne vom folosi de mijloacele de care dispunem în mod firesc și de resursele pe care le putem accesa direct sau cu sprijinul prietenilor noștri, de acum sau de mâine. Considerăm că abordarea „oameni pentru oameni” e cea mai eficientă și că dezvoltarea durabilă pornește de la identificarea corectă a necesităților individuale și colective, dar solicită și punerea în evidență a perspectivei de satisfacere a fiecăreia. Ne propunem să aducem la un loc resurse și mijloace, pe care să le facem accesibile oamenilor orientați către viitor, caracterizați de onestitate și seriozitate, ce sunt interesați de bunăstarea comunităților din care fac parte.” (Ionuț  CRISTACHE)

 

 

Miercuri, 16 septembrie a.c., asociația noastră a fost prezentă la o nouă reuniune a comunității de organizații neguvernamentale, instituții publice și companii private organizată de Ambasada Sustenabilității în România. Am avut astfel prilejul să dezbatem aspecte ce țin de dezvoltarea economiilor locale, cu reprezentanți ai mediului guvernamental, precum domnul consilier de stat Laszlo Borbely, șeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României sau ai mediului de afaceri, precum domnul Ionuț Nache, director general al companiei INAQ. Un aspect particular pe care l-am abordat în contextul menționat a fost dezvoltarea învățământului tehnic dual în județul Ialomița, în special la Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg. Adresăm sincere mulțumiri pentru invitație prietenilor din cadrul Coaliției România Sustenabilă, doamna Oana Grosanu și domnul Dragoș Tuță Mihaylov, suporteri consecvenți ai eforturilor noastre.

Alte noutăți în activitatea de cooperare externă a asociației noastre: Gabriel Simion, elev la Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg și colaborator al asociației noastre, a fost cooptat în grupul de lucru dedicat dezvoltării societății civile în regiunea Mării Negre, format în care Balkan Development Support este co-președinte, împreună cu Centrul Internațional pentru Afaceri și Dezvoltare Economică (IBEDC) din Tbilisi. Acest grup de lucru își desfășoară activitatea sub egida FOND – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare și reunește parteneri din România, Georgia și Ucraina. Considerăm că implicarea elevului fierbințean în această activitate de colaborare externă vine să confirme pregătirea sa multidisciplinară, în domeniul relațiilor internaționale, al economiei și al științelor politice. De asemenea, apreciem că experiența pe care o va dobândi în acest mod îi va fi de real folos pe viitor, în perioada studiilor universitare. Mulțumim mult pentru acceptarea sa, la propunerea asociației noastre.

Am fost invitat de către Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca să particip la conferința prilejuită de lansarea proiectului de cercetare „Transferarea modelului de integrare europeană dinspre Europa Central-Răsăriteană către Balcanii de Vest”. Evenimentul va avea loc la 29 octombrie a.c., cu participare internațională. Invitația ne-a fost transmisă în contextul colaborării pe care Balkan Development Support și universitatea clujeană o au în conexiune cu autoritățile și mediul neguvernamental din Muntenegru. Suntem bucuroși că vom lua parte la deschiderea acestui proiect de cercetare, unic din perspectiva aportului pe care România îl are în susținerea perspectivei de accedere în Uniunea Europeană a statelor candidate din regiunea Balcanilor. Adresăm sincere mulțumiri domnului prof. univ. Adrian Corpădean, Decanul Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Iată și un rezumat al conferinței „Avatarurile și societatea viitorului”, organizată la începutul lunii septembrie a.c. de Ambasada Japoniei în România și Universitatea Româno-Americană din București, cu participarea profesorului Ishiguro Hiroshi, de la Universitatea din Osaka. Tematica conferinței a vizat tehnologiile care implică roboții autonomi și roboții controlați de la distanță. Notabil pentru noi este faptul că la conferința organizată în format online au luat parte și un profesor și elevi de la Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg, iar rezumatul prezentat a fost realizat de către elevul Mihai Nedelcu, cu sprijinul dnei. profesor Loredana Chivu, coordonatorul echipei de robotică din cadrul liceului fierbințean. Conex acestui subiect, am început să distingem o serie de profesori și elevi din cadrul liceului remarcabili prin implicarea lor și prin potențialul deosebit pe care îl au, în diverse domenii de învățământ. De pildă, dna. Loredana Chivu are chimia ca specialitate, însă s-a dedicat roboticii ca domeniu secundar de activitate, din proprie inițiativă. Un alt exemplu pe care l-am constatat este dna. profesor Florina Constantin, a cărei specialitate este limba engleză: dânsa a avut în anii anteriori rezultate deosebite cu elevii din clasele la care a predat, precum participarea cu elevi la olimpiada de limbă engleză, totodată fiind și un promotor al implicării liceului fierbințean în proiectele ERASMUS de mobilitate internațională pentru elevi. Considerăm că aceste exemple deosebite de elevi și profesori trebuie valorizate, deoarece au rolul de „locomotivă” în viața unei școli și mai ales în dezvoltarea acesteia. Cu siguranță vom descoperi în perioada următoare noi astfel de exemple, iar susținerea lor la modul concret, de către toate părțile responsabile, va conduce la îmbunătățirea certă a rezultatelor pe care le înregistrează an de an liceul din Fierbinți-Târg. Pe această direcție și subsecvent scopului precizat, spiritul de echipă se impune ca necesitate, ca și modul colaborativ de lucru. Rolul corpului profesoral este unul de suport și îndrumare, mai ales când elevii au un potențial deosebit. Atingerea unui nivel de excelență din partea acestora din urmă implică efort consecvent și dedicare, ceea ce nu e posibil fără un exemplu personal din partea cadrelor didactice și fără o susținere colectivă din partea instituției de învățământ. Investiția în acești copii și tineri depășește ca importanță limitele geografice locale, chiar și pe cele județene, pentru simplul fapt că ei reprezintă vârfurile de mâine, cei care vor avea rolul de „locomotivă”, la rândul lor, pentru întreaga societate. Noi așezăm astăzi șinele pe care să meargă înainte ei și nu doar ei, ci și colegii lor din fiecare promoție. Dacă stabilim un punct de referință înalt, un etalon de performanță, acesta va fi reperul urmat de toți.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media