ortooxacell kiss2022.gif Flax

EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – O cădere care trebuia să se producă

Faptul că PSD a pierdut alegerile locale era previzibil! Fenomenul n-ar fi o chestiune de dată recentă, ținând cont de ultimele „involuții” ale acestui partid, ci o consecință care descinde direct din modul în care Liviu Dragnea a înțeles să conducă PSD, dar, fără îndoială, și din incalificabila supunere a membrilor decidenți ai acestui partid față de tot ceea ce ajunge să decidă un singur om. PSD, la fel ca și alte partide, suferă de o boală care este răspândită la majoritatea membrilor săi decidenți: obediență maximă față de șef. Este chiar greu de înțeles, de pildă, ce caută Marcel. Ciolacu la cârma unui partid care, ne place ori ba, deține aproape un sfert din opțiunile politice ale semenilor noștri. Un personaj care, totuși, în ciuda acestui fapt, nu poate fi asociat nici măcar unei singure idei politice…

De reținut, în cazul acestor șefi, este faptul că, de regulă, sunt personaje cvasianonime. Marcel Ciolacu care, vorba lui Băsescu, abia leagă două cuvinte, nu a apărut drept un urmaș al vreunui personaj popular al vieții politice ori civice, ci se trage cam din același aluat precum al domniei sale. Mai precis spus, actualul lider PSD a urmat unui personaj necunoscut opiniei publice, dar, totuși, fost europarlamentar. Ce știam despre personaj, cu excepția faptului că se exprima cu greutate? Știm că fost șef al PSD, fost premier și candidat la prezidențiale, iar în prezent – ce a fost și înainte de funcțiile deținute: un zero în viața publică a societății. Și căruia nici nu merită să-i pomenesc numele, căci despre personaj n-am mai auzit nimic de când n-a mai fost în funcții publice. Și nici n-o să mai auzim. Marcel Ciolacu, din fericire, nu va evolua sub aceleași auspicii: domnia sa nu va ajunge nici premier, probabil nici candidat la prezidențiale. Dar va sfârși într-un anonimat, tragem nădejde, binefăcător pentru partidul pe care-l conduce în prezent. Și, bineînțeles, pentru viața noastră publică.

Dar revenind la cele afirmate la început, credem că problema „involuției” PSD, la fel ca și în cazul altor partide, s-ar putea rezuma la tipul de cultură organizațională adoptată și consolidată, cu sârg, de către majoritatea partidelor politice autohtone. Este o cultură mimetică în raport cu un model cunoscut în mod superficial.

Dar să trecem în revistă câteva dintre caracteristicile acesteia. Și ne adresăm, în general, tuturor partidelor politice.

  1. Selecția membrilor decidenți ai partidelor nu are loc potrivit unor criterii de competență ori notorietate în viața publică, iar asta devine regula generală potrivit căreia se promovează în politică. Nimic deosebit să ne trezim, când are loc câte o „rotativă” la butoanele puterii, tot cu ageamii care ocupă importante funcții guvernamentale, in parlament, în consilii locale etc. Ce se întâmplă? Nimic mai simplu: se confundă criteriile de activism partinic cu unele care au destinație de utilitate publică. Succesele dintr-o campanie electorală sunt criterii de promovare. Domnilor politicieni, sunt pline instituțiile centrale de pile, cunoștințe, relații etc. care, vezi Doamne, au contribuit la victoria partidului. Și trebuie neapărat răsplătiți. Lucrurile n-au nicio legătură. Dacă chiar vreți să-i răsplătiți, dați-le o diplomă, dar nu-i puneți în capul nostru. Domnilor. politicieni, despărțiți apele, altminteri, o vom duce tot mai greu!
  2. Partidele nu sunt deschise către societate în privința atragerii de expertiză. Este motivul din pricina căruia, în momentul în care ajung să guverneze, în fapt, nu au la îndemână oameni competenți pe care să-i pună în posturi publice. Și aici, aflând doar despre expertiza de tip electoral care funcționează în spațiul occidental, își imaginează că aceasta se reduce doar la contractarea unor echipe de experți în sondaje și marketing politic. Și atunci, partidele noastre plătesc gras. Când n-o să mai aibă de unde păpa bani, chiar și din regnul interlop, urmează declinul. Domnilor politicieni, să știți că nu veți putea duce spre dezvoltare țara asta fără expertiză! Iar pe aceasta, o găsiți în România! Și folosiți-o în instituțiile publice, unde se iau deciziile care ne pot face viața mai bună ori, dimpotrivă, mai rea! Câți dintre dumneavoastră. ați stat de vorbă, așa la o masă de seară, cu vreun profesor universitar? Măcar să auziți ce se mai întâmplă în lume! Să aflați, astfel, că politica nu poate fi lăsată doar în seama politicienilor. Este o chestiune pe care partidele trebuie s-o învețe din mers: problemele societăților moderne sunt tot mai complexe, iar partidele, de unele singure, nu le pot soluționa!
  3. Partidelor politice autohtone le-a intrat în conștiință ideea că instituția demisiei este doar o chestiune de ordin psihologic, un mecanism care duce la o decizie unilaterală de nivel individual. Cică, act de voință unilateral! Nicidecum, domnilor politicieni! Demisia, deși este un act care trebuie să poarte semnătura celui care se retrage, aceasta aparține, în mod esențial, unei logici organizaționale. Căci nu individul este în cauză, ci organizația din care face parte. Iar, domnilor politicieni, când un politician nu-și dă demisia, organizația din care face parte ar trebui să-l determine s-o facă rapid și fără prea multe costuri de imagine. Așa că, domnilor politicieni decidenți din PSD, ce ați făcut ca să-l determinați pe Liviu Dragnea să-și prezinte demisia, atunci când era evident că acest gest ar fi fost benefic partidului. Iar acum, cum este în cazul de față, ce veți face cu domnul Ciolacu?

Vom trăi, dacă avem zile, și vom afla! Cum vom afla și ce va face și PNL-ul! Care n-a prea câștigat mult în Capitală,… Acum, când scriu rândurile de față, abia s-au anunțat primele exit-poll-uri!

Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media