EDITORIALUL DE LUNI – Nicolae STAN – Note despre literatură (VIII)

Să zicem că, în timp ce citești ceva, un roman, de pildă, ești impresionat, ești emoționat de subiect, de personaje, de descrieri. Trăiești emoția. Un simțământ care ți se pare că e la îndemână: iată că-l trăiești, sufletul tău îl receptează. Atât de mult, încât și uiți autorul romanului, el devine neimportant, el este o anexă a emoției care e-n tine. E a ta. Tu ești emoția.

   Și atunci, apare din nimic metamorfoza: sensibilitatea ta tulburată urcă în mintea ta, iar acolo se înfiripă gândul că, de îndată ce ai o asemenea frumoasă trăire, poți s-o și produci, nu-i mare lucru, dovada e că ești în stare să simți sentimente pure. Autorul real este înlăturat. Tu devii posibilul autor, îi iei locul celuilalt. Și astfel încurajat, pui mâna pe stilou și începi să scrii mult, multe, convins că vei transmite altora emoția aflată în tine. Și astfel amatorismul se „profesionalizează”. Din diletant, la umbra scrierilor altora, devii artist, în ochii tăi, numai acolo, fără să cunoști acest adevăr.

   Analizându-l pe Dante în stilul lui precis și imaginativ, totodată, Borges amintește un calificativ pe care Nietzsche l-a dat marelui îndrăgostit italian: „hiena care versifică printre morminte.” Citindu-l, am avut o lovitură în moalele capului. Se cam știe cât am zăbovit pe textele însinguratului din Basel, scriind și despre viața, și despre opera lui, vorbind acolo despre subtilitățile nietzscheene, despre sugestivitatea lui, despre stilul lui nomad. Dar, da, în Amurgul zeilor, din seria ultimelor lui scrieri, la marginea întunericului, Nietzsche face această apreciere stupidă. O calificare vulgară, pe gustul omului comun, care miroase a transpirație și se învârte printre cei asemenea lui, ca să-i folosesc chiar harnașamentul lui stilistic. E adevărat însă, de la Platon încoace, de multe ori filosofii n-au putut înțelege textul literar, nu i-au pătruns natura, nu l-au privit dinăuntrul lui, n-au avut organ pentru literatură.

   Vreţi să ştiţi ce fel de relaţii bazal-umane, uzuale, au oameni ai elitei româneşti dintr-un domeniu (aici, politic, sau cultural-politic)? Nimic mai simplu. Ne spune Marghiloman în Note politice III: „…azi dimineaţă, la ora 5, Maiorescu s-a stins subit” (18 iunie 1917). Înmormântarea, simplă: „Multe flori… Singur Carp s-a abţinut de la orice semn de simpatie, Paul Theodoru şi Golescu l-au rugat cu insistenţă; el le-a răspuns cinic: <<de ce aş face lui Maiorescu o politeţă pe care el nu poate să mi-o întoarcă?>>

   Valori româneşti istorice: serviciu contra serviciu… Imaginația originară în prost-gust zburdă pe unde literatură nu e și nu va fi.

 

Nicolae STAN este un foarte cunoscut prozator, membru al Uniunii Scriitorilor, absolvent de Filosofie la Universitatea din București…

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro