EDITORIALUL DE LUNI – Nicolae STAN – Formule românești (I)

Distribuie:

Intenționez să analizez, aici, spațiul public post-comunist românesc de după „violența întemeietoare de drept” (Derrida) din anul 1989. Scopul ar fi să identific constantele întemeietoare ale noii sfere publice românești. Coborând în concretul social-politic-moral, am dat de următoarele formule lapidare, receptate de istoria recentă ca memorabile și semnificative.

În plan cultural-educațional, avem următoarele întemeieri: „Un post de televiziune liber, asta în niciun caz!”, replica lui I. Iliescu la cererea țărănistului Ion Rațiu de înființare a unui post de televiziune alternativ; „Școala românească dă prea mulți filosofi și prea puțini tinichigii!”, constatarea îngrijorată a lui Traian Băsescu, în 2009.

În domeniul economic: „Proprietatea privată este un moft”, valorizarea lui I. Iliescu, la începutul anilor 1990.; „Să tăiem coada câinelui dintr-o dată”, îndemnul liberal al lui Dinu Patriciu la arderea etapelor în modernizarea economiei.

În sfera politic-morală, reținem: „Acum nu e momentul!”, slogan generic românesc, plasând mereu în viitor acțiunea iminentă; „M-au învins structurile”, mărturisirea lui Emil Constantinescu, în anul 2000, explicând renunțarea la o nouă candidatură la prezidențiale.

Și cred că pentru zona larg-socială, grăitoare total este formula primară: „Noi muncim, nu gândim!”, slogan general împărtășit în anii `90, aparținând muncitorilor manifestanți ce se separau de intelectualii „elitiști”; ca și, la fel, „I.M.G.B. face ordine!”, crezul imeghebiștilor, în 13 iunie 1990, împotriva prezenței studenților în Piața Universității din București.

Aceste formule originale, strict românești, cu rol generator, arată într-un fel sintetic viziunea societății noastre referitoare la dezvoltarea țării în noua lume „liberă”. Dintre multele însușiri relevate de acestea, numesc aici doar două dintre constante: inerția conservatoare (în sens pur negativ al expresiei, pentru că românii nu au prea multe valori de conservat din trecutul lor recent) și anexarea totală a gândirii la normele transmise de puterea politică în funcție (calitate venită, cred, din tradiția suprapunerii domeniului statal peste cel al societății).

Avem, în această scurtă prezentare, oglinda unui spațiu public alergic la pluralitate, la individualitate, orientat către o unitate „de fier”, monologică și monolitică. Și totuși, sub presiunea interconectărilor cu „lumea civilizată”, cu mult efort mimetic dinspre Răsărit către Apus, treptat, societatea românească va începe să se transforme, fie și parțial, din masă în public, într-un proces lent de diferențiere internă. Va redescoperi noua sferă publică românească prezența Celuilalt, în diferitele lui chipuri? Va întâlni ea în Altul un aproape și nu un inamic, așa cum au stat lucrurile până atunci?

Vom încerca, dățile viitoare, unele răspunsuri, urmând firul călătoriei românului de la urmele deșertului roșu, la un alt tip de a fi în cetate, unul spectral, total diferențiat. 

Nicolae STAN este un foarte cunoscut prozator, membru al Uniunii Scriitorilor, absolvent de Filosofie la Universitatea din București…

 

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro