EDITORIALUL DE JOI – Bogdan CIUCLARU – Problema e că nu se vrea

Am descoperit recent, parcurgând leagănul civilizației Facebook, un detaliu amuzant și înfricoșător. Avem explicația pentru tot ce ni se întâmplă, nouă românilor, nasol. Explicația e și amuzantă, dar și deprimantă și sună fix așa: problema e că nu se vrea!

Practic am putea face un pod care să lege Bucureștiul de Londra, problema e că nu se vrea! Am putea avea autostrăzi, chiar și-n Moldova. Problema e că nu se vrea! Spitale moderne, gimnastică, fotbal, creșterea de albine sau bovine la nivel de artă? Toate-s posibile! Problema e că nu se vrea!

Cea mai mișto-absurdă scuză este asta, a unui intervenționism greu de identificat. Nu se vrea! Ok, există de partea noastră competența, spiritul corectitudinii, al meritocrației, tendința de a planifica în detaliu și chiar o unică disponibilitate la efort, dar, apare, implacabil, problema că nu se vrea. Și nu se vrea de către ăia! De către ceilalți!

De obicei nu se vrea din afară. Aici înăuntru sigur că se poate și că se vrea! Păi ce? Suntem proști? Sigur că vrem. Problema e că nu se vrea de-acolo de sus și de departe, unde noi nu ajungem. Nu e comod? 

Am putea avea, risc o bazaconie, trenuri de mare vitează ca-n occident? Sigur. Am putea. Problema e că nu se vrea! Chiar și naționala de fotbal ar putea juca măcar o finală de Campionat Mondial. Dar suntem, și aici, împiedicați, de culise și păpușari. Problema e că nu se vrea! Nu se vrea s-o băgăm în ațe pentru că nu ne vor la masa bogaților!

Toată voința noastră, toată dedicarea, tot elanul nostru nu pot trece peste acest zid al indivizilor malefici și invizibili care și-au făcut o profesie în a ne genera nouă problema asta: nu se vrea din partea noastră!

Cum spuneam, nu există o vină precisă, n-avem responsabili cerți. Dar nimic nu e mai confortabil decât s-arunci o vorbă ca o perdea de plumb. Nu se vrea! Pur și simplu nu se vrea, frate! Asta e problema, dom’le! Problema e că nu se vrea! În momentul în care cel sau cei care ne țin sub talpă se vor plictisi va urma o descătușare, un tăvălug de prosperitate și de realizări. În orice moment al existenței noastre economia ar putea oricând să ne surprindă plăcut. Dar, ați ghicit, momentan nu se vrea!

Matrix românesc pentru pacea sufletului! Deși ne trezim, muncim, plătim impozite și avem, majoritatea, aspirații și valori comune cu nemții, francezii, cehii, ungurii sau polonezii, aici lucrurile bune se complică sau se întâmplă enervat de rar. Puține locuri pe-acest pământ au un asemenea ghinion! Aici putem face mâine dimineață, chiar la schimbul 1, bomba atomică… dar problema e că nu se vrea!

Să-i dea, deci, Dumnezeu sănătate întâiului rostitor, căci cu această proverbială disfuncție a capacității de a face lucruri concrete putem dormi și chiar culca seara liniștiți. Iar dacă ni se scoală brusc ideea de a conduce lumea nu o lăsăm acolo, să încolțească. Ne amintim de Problema e… că nu se vrea! Și ne domolim.

BOGDAN  CIUCLARU este jurnalist, om de radio, și este, peste  toate, absolvent de CARABELLA târgovișteană…

 

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro