TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Din Foaia de soldă a locotenentului Valeriu Gh. Rusescu*, din anul 1935

Distribuie:

Solda lunară a unui cavalerist era în 1935 de 6705 lei, dar această sumă nu reprezenta ceea ce primea efectiv în mână respectivul, pentru că reţinerile lunare variau între 3500 şi 5500 de lei. 

Locotenentul plătea lunar câte 270 de lei cotizaţia pentru casa militară şi 25 de lei pentru asigurarea cailor. Pentru masa servită la popota ofiţerilor i se reţinea lunar o sumă între 800 şi 1400 de lei, în funcţie de numărul de mese servite acolo şi la fel, cheltuielile de la bufetul ofiţerilor, pentru cafea sau alte băuturi. Reţineri din bani se făceau şi pentru deplasări(ele acoperind transportul, chiria şi masa), pentru spălătorie, dacă era cazul (100 de lei/lună) şi pentru tuns şi bărbierit (căte 140 de lei lunar).

Pe foaia de soldă mai apar scăzute medicamente, instrumente necesare în activitatea militară (busolă, trasor geografic, ş.a.), cărţi achiziţionate, cheltuieli cu evenimente. În cazul la care facem referire, locotenentului Valeriu Rusescu i se oprea în 1935 suma de 100 de lei pentru Doctrina lui Freud şi 70 de lei pentru un ceai dansant la care luase parte în februarie.

Ofiţerul trebuia, de asemenea, să plătească hrana pentru ordonanţa sa şi, cavalerist fiind contribuia cu 10 lei lunar la clubul călăreţilor, şi plătea ocazional sume ce reprezentau participarea la concursuri hipice.

Un ofiţer nu purta bani la el (fiind considerat sub prestigiul său să scoată bani din portofel pentru diverse plăţi), toate chitanţele fiind trimise direct unităţii militare respective.

Deşi venitul care rămânea era destul de mic (1200-3500 de lei), acesta reprezenta o sumă suficientă pentru a fi investită.

*Fiul generalului Gheorghe Rusescu, un personaj a cărui activitate face cinste Târgoviştei şi naţiunii noastre, a cărui arhivă personală am putut-o consulta prin amabilitatea urmaşului său, dl.Gelu Rusescu.

 

RADU  ALEXANDRU  STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro