Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

EDITORIALUL DE JOI – Bogdan CIUCLARU – Ghinionul cel mai mare

Mitul neamțului care tace și face s-a năruit. O prăbușire zgomotoasă, cu costuri pe care nimeni nu le anticipa. Speranța s-a cam dus *ulii de suflet, cum se zice la țară. Acolo, la țară, unde s-a născut veșnicia, Klaus ar fi trebuit să meargă măcar o dată pe săptămână pentru a cunoaște poporul. Poporul pe care, neforțat de nimeni, a dorit să-l conducă. Dar până la urmă, așa cum a grăit chiar Iohannis, premonitoriu, și el, dar și românii avură ghinion. Și ce ghinion! Acela că a ajuns președinte fără să și vrea să transpire, să miște ceva din această înaltă funcție. Avurăm, aș zice acum, în lumina ultimelor evenimente, nu doar un ghinion banal. Ci pe cel mai mare.

Culmea e că și Klaus Iohannis suferă (asta da bizarerie) de disconfortul de a fi dintr-o Românie condusă de neamțul care tace și… tace. Sau care vorbește rar și acționează cu întârziere. Are ghinion căci e pandemie și cam e de treabă. Și asta e cât se poate de ușor de observat îl necăjește. Nu pare să-l supere neapărat că nu livrează, ci mai degrabă că există o așteptare ca să livreze. Și ce-am vrea să facă, se pot întreba unii. Uite, vă dau un prim exemplu, să facă domnu’ președinte, lider european și persoană influentă în regiune, măcar cât face Codin Maticiuc. Da, îl provoc pe șeful statului să se agite pentru spitalele din România măcar atât cât reușește s-o facă mondenul Poponeț. Pe cel din urmă l-am văzut pe Facebook mergând prin spitale orășenești, îndemnând românii să doneze, să strângă rândurile și încercând să schimbe fața unor clădiri învechite. Pe primul l-am auzit lamentându-se că statul a eșuat. Și cu altă ocazie îndemnându-i pe români să joace golf.

Și mă întreb ca-n Cișmigiu: a ajuns, așadar, Codin Maticiuc (pe care, apropo, nu-l cunosc decât din știri!) să fie mai implicat, mai prezent și mai empatic decât cel ce ne conduce? Chiar nu există nimeni în anturajul unui șef de stat, în tot aparatul unei administrații prezidențiale, care să-i spună domnului care ocupă cea mai înaltă funcție în stat că face prea puțin față de cât de multă nevoie este? Și-o să mă întrebați, concret, ce să facă, domne, Klaus, care și-așa e răpus de pereoadele în care se luptă cu promter-ul?

Las aici cu liniuță:

– să meargă printre oameni. 41 de zile în 41 de județe și tot atâtea sate sau centre de vaccinare. Poți umbla agale în campania electorală și nu o poți face într-o situație de criză?

– să dea interviuri! Nu declarații de presă, ci interviuri. Să răspundă la întrebări, să poarte un dialog, să convingă.

– să meargă la televiziunea publică însoțit de Patriarh, de foștii președinți, de medicii specialiști și chiar de Țociu și Palade daca că e nevoie, pentru a capta atenția cetățenilor pe care îi conduce.

– să patroneze și să impulsioneze orice acțiune de ridicare de spitale noi, orice mișcare care își propune să-i sprijine moral și material pe medici.

– să facă din instituția prezidențială cel mai importat pilon de sprijin al cercetătorilor și-al specialiștilor.

– să le ofere medicilor măcar sentimentul că la vârful statului au un prieten și nu un martor derutat sau un politician absent.

– să intre periodic online pentru a dialoga cu oamenii, cu plătitorii de taxe, cu tinerii din școli sau licee.

– să meargă, de ce nu, cu tramvaiul, cu autobuzul sau cu metroul purtând mască și nu neapărat protecție și pază specializată.

– să se oprească în parc, la terasele din București, în piațetele din Iași, Timișoara, Craiova, Cluj sau Sibiu pentru a-și asculta poporul, pentru a-i invita, și într-un alt registru, să-i sprijine efortul de a mișca țara într-o direcție.

– să fie și profesor de fizică, dar și diriginte la clasa politică.

– să meargă peste Cîțu sau cine o fi premier așa cum mergea când avea chef să le arate pesediștilor elefanții din cameră.

Președintele și-ar putea dedica măcar 30 de minute pe zi pentru un zoom cu câte un șef de bancă, de corporație, de cârciumă, de hotel, de service auto și ne-ar putea da măcar senzația că îi aude pe cei ce plătesc salarii. Și sigur că ar putea face mai mult sau măcar câte ceva din ce am enumerat eu mai sus. Condiția esențială e să vrea și să nu i se pară că e un ghinion prea mare pentru el o asemenea responsabilitate. În plus, nu i-ar strica un minimum de ambiție de a lăsa ceva în urmă. Cum ziceam, în urma lui Codin Maticiuc rămân și știri mondene, dar și câteva secții de spital renovate. După Klaus oare ce o să rămână? Sper că nu doar prăpăd. Personal mi-ar plăcea să-l văd văruind măcar peretele unei secții de spital. De dragul unei Românii normale și-al lucrului bine făcut, firește…

 

BOGDAN  CIUCLARU este jurnalist, om de radio, și este, peste  toate, absolvent de CARABELLA târgovișteană… Puteți să citiți și alte texte scrise, în ultimii ani, de Bogdan, pe http://blogmeaway.ro/blogul/

 

 

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media