”Dâmboviţeni cu care ne mândrim”: Gheorghe Cotenescu şi Traian Marinescu Geagu, comemoraţi la Biblioteca Judeţeană

Distribuie:

Astăzi, Biblioteca Judeţeană “Ion Heliade Rădulescu” a găzduit un eveniment de excepţie, o lecţie de istorie cu care nu te întâlneşti în fiecare zi, susţinută de către doi conferenţiari de excepţie, profesor universitar doctor Silviu Miloiu şi Radu Petrescu Muscel.

Manifestarea face parte din ciclul de evenimente ”Dâmboviţeni cu care ne mândrim”, iar astăzi au fost evocate două personalităţi importante ale istoriei neamului nostru: preotul profesor Gheorghe Cotenescu şi studentul Traian Marinescu Geagu, de la întemniţarea cărora se împlinesc astăzi 65 de ani.

La eveniment au participat, alături de studenţi, reprezentanţi ai instituţiei gazdă, biblioteca, şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Primăriei Târgovişte, Arhiepiscopiei, dar şi profesorii Mihai Oproiu şi George Coandă.

“Întâlnirea noastră de astăzi este numai o prefaţă pentru cea ce trebuie să urmeze“, a spus profesorul Silviu Miloiu în deschiderea conferinţei. Acesta a vorbit despre contribuţia celor două personalităţi evocate la Mişcarea “Haiducii Muscelului“, dar şi despre faptele de patriotism ale acestora: “Preotul Gheorghe Cotenescu a jucat un rol foarte important numai prin harul său preoţesc….S-a dăruit până la capăt. A sprijinit această organizaţie, rudele care au aderat la această organizaţie, a fost pe front în timpul primului Război Mondial, ajungând până la gradul de preot căpitan, a fost deputat al României în timpul legislativului lui Iorga, pentru că a fost foarte apropiat de Iorga“.

Şi Radu Petrescu Muscel, căruia Gheorghe Cotenescu i-a fost bunic, iar Traian Marinescu Geagu, executat la doar 27 de ani,  unchi, a vorbit despre rolul important jucat de cei doi în perioada regimului comunist.

Acesta şi-a completat prelegerea şi cu un set de fotografii inedite, încă nepublicate din viaţa celor doi dâmboviţeni, originari din Izvoarele, care vor rămâne în memoria românilor care ştiu ce rol au avut aceştia în istoria ţării noastre.

 

Citeşte AICi mai multe despre viaţa celor două mari personalităţi dâmboviţene: Gheorghe Cotenescu şi Traian Marinescu Geagu.

WP_000623

WP_000620

WP_000621

WP_000625

WP_000624

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro