Cam adormit datorită liniarităţii triste cu care ne-a obişnuit Puterea de la noi în ultima vreme, spiritul românului s-a dezmorţit şi înveselit brusc, în această măreaţă săptămână, în care ne-a fost din nou clar că şi la noi se poate. Dar făcut de alţii, mai exact de chinezi, că şi-aşa sunt mulţi şi îşi termină repede treburile lor!
Media a căpătat şi ea, un iz mai serios întrecându-se în detalii şi subiecte având acelaşi leitmotiv; vizita premierului chinez, Forumul Economic Eurasia şi îndemnul venit din partea UE, de respectare a legislaţiei Uniunii au fost amplu dezbătute în emisiunile şi scrierile de gen.
Începând cu mai marii ţării şi terminând cu ultimul devorator de ştiri, ochii românilor au sclipit fericiţi, la gândul frumoaselor avantaje pe care ni le-ar aduce această “manevră” politică. Una destul de abilă, dacă e să raportăm dificultăţile în care se scaldă economia de piaţă a Uniunii, la succesul unei economii hibrid, cum e cea chineză.
Dicolo de acest fapt însă, analiza atitudinii României ar putea viza mai degrabă seriozitatea cu care noi privim încheierea acestor acorduri bilaterale cu statul chinez, acorduri pe care cred că România putea să le încheie şi până acum, dacă voia întra-adevăr asta.
Mă refer mai exact, la caracterul adesea duplicitar al acţiunilor noastre- despre care am mai vorbit şi în legătură cu care istoria noastră ne furnizează atâtea exemple: Şerban Cantacuzino sau Constantin Brâncoveanu care, deşi obligaţi la supunere faţă de Imperiul Otoman, nu ezitau să-şi îndrepte atenţia spre rivalul acestuia-Imperiul Habsburgic(cu care purtau corespondenţă secretă); în acelaşi mod, mai târziu, aderarea la coaliţia Puterilor Centrale, al cărei artizan fusese regele Carol I nu-l oprea pe Ionel Brătianu de la a trata şi cu ţările Antantei.
Salvator adesea, de-a lungul zbuciumatei noastre istorii, acest “defect genetic”(dacă e să-l parafrazăm pe regretatul mare istoric Florin Constantiniu) ne-ar putea aduce astăzi mari neajunsuri, dar probabil că riscul este unul calculat, de… atât de profesioniştii politicieni ai nostri.
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…
Citiți și:
Episodul doisprezece din romanul foileton NERO, BRAC GERMAN…
AMERICA LA NOI ACASĂ, din New York la CDS, cu Dana NEACȘU…
LA BORTA RECE și domnul Radu PĂRPĂUȚĂ…
CIUCLARISME, cu prietenul nostru de la EUROPA FM, Bogdan CIUCLARU…
STRATEGII DE DISTANȚARE, cu Petre STOICA…
SUPLIMENT DE LA… BORTA RECE, direct din Moldova lui PĂRPĂUȚĂ…
O proză scurtă de excepție, în CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI, cu Teodor Constantin BÂRSAN…
CULTURA URBANĂ, cu doctorul în filosofie Pompiliu ALEXANDRU…
STUDENȚEȘTI, cu domnișoara Alexandra MOCANU…
Doamna profesoară Alexandra VLADOVICI BÂRSAN, cu REFLECȚII PEDAGOGICE…