Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021
daniel_tache

CULTURA ONLINE – Daniel TACHE: M-am săturat!

Numeroase sunt problemele pe care le are societatea românească actuală: sărăcia, corupţia endemică, incompetenţa clasei politice, incapacitatea de a integra minorităţile etc. Despre cea mai gravă dintre aceste probleme se vorbeşte însă destul de puţin. Iar cea mai gravă problemă este prostia. Da, aţi citit bine: prostia. De când mă ştiu, aud cât de deştepţi şi toleranţi suntem noi, românii. Mă întreb: nu ar trebui să se şi vadă? Asta dacă nu cumva deşteptăciunea este sinonimă cu şmecheria, iar toleranţa, cu indiferenţa. Pentru că acestea se văd din plin.

M-am săturat de incompetenţii care, incapabili să-şi creeze sau măcar să împrumute un sistem de valori, trăiesc cu convingerea că sunt de neînlocuit!

M-am săturat de cei care, incapabili să-şi facă viaţa mai bună, îi fac răspunzători pe toţi ceilalţi pentru propria lene, neputinţă, prostie!

M-am săturat de cei care, pentru că nu au o viaţă, trăiesc vieţi de împrumut, clevetind cât este ziua de lungă! M-am săturat de cei care, incapabili să dea un sens propriei existenţe, mor de grija altora, căutând dovezi că vecinii, colegii, cunoscuţii sau necunoscuţii lor trăiesc mai rău, sunt mai nefericiţi sau mai puţin demni de respect!

M-am săturat de cei care răcnesc pentru a-şi alimenta iluzia că au ceva de făcut în această viaţă şi de cei care se adună în găşti pentru a putea face cât unul singur!

M-am săturat de cei care consideră că lipsa de civilizaţie este caracteristica unei singure etnii! Am cunoscut romi de toată isprava, după cum am cunoscut şi din cei pe care este mai bine să-i ocoleşti, fie şi doar pentru că se întâlnesc destul de rar cu săpunul; am cunoscut români de toată isprava, după cum am cunoscut şi din cei pe care este mai bine să-i ocoleşti, fie şi doar pentru că se întâlnesc destul de rar cu săpunul.

M-am săturat de diversiunile care prind! Cât de lipsit de inteligenţă trebuie să fii, încât să nu vezi că sunt praf în ochi?

M-am săturat de „vedetele” care se nasc din noapte şi peste noapte!

M-am săturat de maidaneziadă! M-am săturat de ipocrizia celor care au devenit peste noapte iubitori de animale, după cum m-am săturat de setea de sânge a celor care vor să omoare toţi câinii din cauza câtorva!

M-am săturat să aud că Băsescu este sursa tuturor relelor (fiind vinovat inclusiv de schimbările climatice), m-am săturat să aud vorbindu-se de poşetele şi pantofii Elenei Udrea!

M-am săturat să aud vorbindu-se despre corupţie ca despre un fenomen care nu ne-ar privi personal, pe fiecare în parte!

M-am săturat de cei care, având mentalitate de proxenet, vor să facă brand de ţară din faptul că ale noastre (româncele) sunt mai frumoase decât ale lor!

M-am săturat de liberali care habar n-au ce este liberalismul, de populari care habar   n-au ce presupune doctrina populară şi de social-democraţi care habar n-au ce înseamnă social-democraţia!

M-am săturat de cei care dau vina pe politicieni pentru orice nu le merge bine în viaţă! Am mai spus-o şi o repet: noi îi votăm, deci îi merităm.

M-am săturat de mentalitatea de provincial a celor care dau vina, pentru tot ce nu merge bine în ţară, pe daci, pe romani, pe turci, pe ruşi, pe Uniunea Europeană, pe americani! Poate că, în loc să pierdem timpul căutând vinovaţii, ar trebui să facem ceva pentru a avea o viaţa mai bună.

M-am săturat de homofobi! Homofobia nu este, cel mai adesea, decât expresia negării unei homosexualităţi latente.

M-am săturat de naţionaliştii care nu cunosc istorie sau o cunosc doar în varianta romanţată, numai bună să le alimenteze complexele, m-am săturat de creştinii care n-au citit Biblia, de fundamentalişti, al căror singur crez este violenţa pentru simplul fapt că sunt violenţi din fire, de extremişti, cărora le lipseşte disponibilitatea reflexivă!

M-am săturat de incapacitatea de adaptare a Bisericii Ortodoxe Române la realităţile lumii în care trăim!

M-am săturat de alimentarea, de către bisericile neoprotestante, a spaimei că vine sfârşitul lumii! Vă spun eu: nu vine! Asta dacă nu cumva, în ceea ce ne priveşte pe noi, românii, n-a venit deja…

 

DANIEL  TACHE  este doctor în filologie, profesor la Colegiul Național C.CARABELLA, din Târgoviște, eseist, critic și istoric literar…

Citeşte şi

NERO, BRAC  GERMAN, romanul foileton ajuns la episodul al treilea…

Constantin VAENI și tableta sa, ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI…

EVENIMENTE ÎN AȘTEPTARE, despre o nouă carte de poezie a scriitorului târgoviștean Vali  NIȚU…

PICĂTURA  CHINEZEASCĂ…

Radu STATE  și rubrica sa CULTURĂ  ȘI  ISTORIE…

REVENIRI, interviu cu un filosof american… de Târgoviște…

Pompiliu  ALEXANDRU, doctor în filosofie și CULTURA  URBANĂ…

Mariana OPREA  STATE și ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI…

O rubrică nouă, LECȚIA DE ZBOR, cu o importantă artistă plastică, Ioana PIOARU…

CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI, cu Teodor Constantin BÂRSAN…

AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ și marele actor Puiu JIPA…

Cătălina CRISTACHE și PLIMBĂRI BUCUREȘTENE…

CULTURĂ  ȘI  EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…

REFLECȚII  PEDAGOGICE, cu doamna Alexandra VLADOVICI BÂRSAN…

Cristian Gabriel GROMAN, în dialog cu Președintele SUA, în rubrica sa LONDRA LA PAS…

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media