Sindicatele cer comenzi din partea MapN şi MAI de 30%… şi offset de 100%

„În momentul de faţă vorbim despre relansarea industriei de apărare, dar nu toată lumea din Guvernul Orban vorbeşte aceeaşi limbă”

30% comenzi din partea MapN şi MAI şi offset de 100%… pentru industria românească de apărare! Sindicaliştii din industria de profil atenţionează factorii decidenţi că dacă nu se vor aplica aceste măsuri  în cel mai scurt timp se va ajunge la disponibilizări de personal şi în industria de apărare şi Aeronautică.  Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu consideră că finanţarea ar trebui să înceapă din luna iunie 2020, conform Legii nr. 232 din 2016. De asemenea, liderul de sindicat mai  propune ca societăţile cu profit să fie lăsate să-şi investească profitul (90%) în propria dezvoltare. O altă dorinţă a sindicatelor din industria de apărare este să se treacă rapid la dezvoltarea unui centru de cercetare şi la ieşirea la export printr-o politică agresivă de recucerire a pieţelor pierdute, dar cu   „oameni competenţi”.

„Am avut azi o întâlnire cu ministrul Economiei, Virgil Popescu în care am discutat multiplele probleme cu  care se confruntă industria de apărare în momentul de faţă. Au fost analizate problemele din fiecare societate  şi am convenit împreună ca imediat, după data de 15 mai, să avem o întâlnire cu toţi factorii responsabili pe industria de apărare şi cu cei patru reprezentanţi ai federaţiei sindicale, plus subsemnatul, din poziţia de preşedinte al Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare pentru a căuta soluţii urgente, pentru că altfel vom ajunge să nu putem rezolva problema salariaţilor din industria de apărare din iulie încolo ţinând cont de faptul că nivelul contractelor şi comenzilor este sub 3% ceea ce este catastrofal şi având în vedere că perspectivele nu sunt atât de îmbucurătoare în momentul de faţă.

Nu este suficientă nici zbaterea ministrului Economiei, nici zbaterea Romarmului dacă nu facem front comun cu toţii, adică Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor. Este nevoie de un acord cu Guvernul Orban. Eu îmi menţin poziţia… că soluţie imediată nu există în ceea ce priveşte acoperirea cu contracte şi comenzi la un nivel care să satisfacă şi atunci trebuie să găsim măsuri complementare la acest lucru. În momentul de faţă vorbim despre relansarea industriei de apărare, dar nu toată lumea din Guvernul Orban vorbeşte aceeaşi limbă. Atâta timp cât ministrul şi atenţie mă refer la ministrul Apărării,  nu mă refer la foarte mulţi care deţin funcţii în cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi care gândesc cu totul şi cu totul altfel.

Din punctul meu de vedere accentul trebuie pus în primul rând pe contracte şi comenzi din intern, adică tot ce se poate achiziţiona în momentul de faţă pe diverse tipuri de arme, muniţii, tehnică să fie cât se poate din industria românească. În al doilea rând offsetul trebuie folosit la maxim şi nu cu chestii din astea aruncate în vreme şi timpuri cum a fost cu camioanele IVECO. Offsetul trebuie să se aplice de la prima bucată, de la prima comandă, de la primul produs realizat în România indiferent că e pe muniţie, pe tehnică… Cifra de 250-350 de milioane de euro care ar trebui investiţi urgent pare o sumă astronomică… Noi trebuie să gândim în momentul de faţă unde vrem să ajungem şi ce trebuie să realizăm ca să ajungem acolo… şi atunci suma este derizorie”, a declarat preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA), Constantin Bucuroiu.

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro