Acum, când citiți aceste rânduri, sunt în drum spre Satu Mare. Acolo am început să joc teatru ca salariat. 11 ani, primii 11 ani de teatru. Nu știu dacă cei mai frumoși, dar cei mai viguroși sunt foarte sigur. Ploieștean de meserie fiind, m-am trezit la capătul lumii. Credeam că o să stau un an, doi maximum și o să tulbur mințile bucureștenilor după aceea, mai dihai ca Toma Caragiu sau Marinuș Moraru. A fost altceva. Am devenit și eu altcineva. Satu Mare, cu lumea lui, mi-a cam schimbat perspectiva asupra meseriei, asupra vieții în cele din urmă.
Debutul meu la Teatrul de Nord din Satu Mare s-a petrecut la Carei. Mi se părea că nu-i de bun augur. Intrasem peste noapte într-un spectacol de varietăți în care n-aveam mare lucru de făcut în prima parte a lui. Trebuia să beau o bere, costumat în țăran ușor pilit și să particip admirativ la cîntecul unei colege. Ei bine, daimonul improvizației mă apucă așa de tare că berea aia a ajuns peste tot în scenă. Mă împiedicam de orice, hazul era din ce în ce mai tare, eu mă distram de minune, colega abia mai putea cînta stăpânindu-și râsul. Până la urmă mi-am făcut freza oglindindu-mă într-o tavă, după ce-mi turnasem berea pe cap. Și atunci m-am uitat spre culise. Tot corpul tehnic, mașiniști, cabiniere, recuziteră, regizor tehnic, șofer râdeau cu lacrimi. Și atunci am înțeles ce îmi spusese Marin Moraru, vremelnicul meu profesor în ale actoriei: „Când ai să vezi că mașiniștii își uită datoria pentru că se uită la tine, înseamnă că ești pe drumul cel mai bun!”. Și am fost pe drumul cel bun. Aproape un an n-am jucat mare lucru, apoi a apărut Andrei Mihalache care m-a distribuit într-un rol principal, apoi Adrian Lupu, apoi Cristian Ioan. Și am jucat, am jucat, am jucat. Am jucat alături de colegii mei, Radu, Marina, Dana, Petrică, Amzulescu, Vasile, Adriana, Carmen, Marcel, Tino, Lidia, Kicsi, Ion, Viorica, Rora, Amalia, Olimpia, Lucia, Costin, Nea Costică Miron, Cornel, Deda, Kati, Gabriela, Carol, Gabi și încă și încă… Uneori începi să uiți nume… Nu i-am uitat deloc pe cei din partea tehnică, începând cu tanti Maria, cu Mimi, Ghiță, Dida, Erzsi, Korcsi bacs, Rusu și toți ceilalți care nu știau decât să fie alături de toate trăznăile pe care, cu inconștiența vârstei, le făceam…
Secția română a Teatrului de Nord împlinește 45 de ani. Un sfert din anii ăștia am fost și eu acolo… alături de bunii mei prieteni de la secția maghiară, pe care îi admir în continuare, oriunde s-ar afla. Paranteză: se pare că am fost primul actor de la secția română care a jucat într-un spectacol al secției maghiare și prietene.
Cum va fi la Sărbătoare, sau cum a fost, vă voi povesti peste două săptămâni!!! Promit!!!
PUIU JIPA este actor la Teatrul Tony Bulandra, din Târgoviște, dramaturg, regizor și poet, dar și ploieștean de Târgoviște…
Citeşte şi
LA BORTA RECE, cu domnul Radu PĂRPĂUȚĂ și patru lame de cuțit, adânc tăietoare în vorbe și cuvinte…
PICĂTURA CHINEZEASCĂ, ascuțită și răpăitoare…
Din New York, confesiuni încântătoare în SUBSTITURI, cu Dana NEACȘU…
Zece ALTFEL DE POEME, de Puiu JIPA, în JI-PISME DE SÂMBĂTĂ…
Două mirări, cu marele regizor Constantin VAENI, în rubrica lui ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI…
Doamna profesoară Mihaela MARIN și gândurile ei întristate, în CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE…
CIUCLARISME cu, desigur, Bogdan CIUCLARU și o întrebare hamletiană…
MELANCOLII, două poeme de Constanța POPESCU…
STRATEGII DE DISTANȚARE, cu domnul profesor Petre STOICA…
Marius Alexandru DINCĂ și rubrica lui JUNIORI DE CARABELLA…
Un colaborator nou, un campion mondial, domnul profesor Ioan N. RADU, în rubrica COSMOSUL DIN NOI…
Domnișoara Ioana PIOARU, cu o foarte interesantă LECȚIE DE ZBOR…
CORESPONDENȚE SUBIECTIVE, cu domnișoara Erica OPREA…
O situație de presă, cu Pompiliu ALEXANDRU, în CULTURA URBANĂ…
Alte PLIMBĂRI BUCUREȘTENE, cu domnișoara Cătălina CRISTACHE…
CULTURĂ ȘI ISTORIE, cu doctorul în istorie Radu STATE…
ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI, cu Mariana OPREA STATE…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI și domnul Teodor Constantin BÂRSAN…
Domnul profesor Daniel TACHE, doctor în filologie și CULTURA ONLINE…
JUNIORI DE CARABELLA, adică Daria STEMATE…
REFLECȚII MINORE, cu domnul profesor Aleaxandru IACOB…
Scriitorul Ioan VIȘTEA și RAFTUL CU PROZĂ SCURTĂ…
Rubrica TERAPII ÎNGÂNDURATE, cu domnul Ioan VIȘTEA…