ortooxacell kiss2022.gif Flax

ARTIST TÂRGOVIȘTEAN: Robert Munean, bancherul cu chitara (FOTO + VIDEO)

Motto”Arta este produsul dumnezeiesc al omului ” Vasile Ghica

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă campanie de presă în care ne-am propus să-i aducem în faţa publicului larg pe artiştii noştri. Vă invităm să-i descoperiţi pe târgoviştenii care trăiesc pentru frumos.

Doamnelor, domnilor, invitatul acestei edițiiiiii a Artistului Târgoviștean este…Robert Munean. N-are nevoie de prezentări pentru că știe să transmită ce are de transmis și singur…iată!

Cristina Dinu: Ca să te cunoască şi cititorul târgo-dâmboviţean, spune-ne mai întâi câteva lucruri despre tine. După ce te-ai născut la Târgovişte, într-o lună de vară, care a fost parcursul tău personal şi educațional?

Robert Munean: Așa este, m-am născut în Târgoviște în vara anului 1981 și am copilărit la Potlogi, în preajma palatului brâncovenesc de acolo. La cinci ani, am (re)venit în Târgoviște fiindcă părinții m-au dat la grădiniță. La șapte ani, am început Școala Generală numărul 2, acum Ioan-Alexandru Brătescu-Voineşti, pe care am absolvit-o în 1996. Am trecut strada din față școlii și am ajuns la Colegiul Național Ienăchiță Vacarescu. Am cochetat și cu Universitatea Valahia, Ingineria Mediului și Istorie-Arheologie, dar nu am finalizat studiile.

Am făcut sport de performanță de mic, mai exact baschet. A fost o perioadă foarte frumoasă, în care am învățat ce înseamnă disciplină și dorința de a fi învingător. Nu se acceptă locul doi, pentru că locul doi e primul care pierde. Vancaţele includeau un cantonament la munte, așa că taberele de la Cerbul și Vânătorul erau reședințele nostre de vacanță.

Am început să fiu atras de muzică, pentru că la mine în casă se ascultă muzică de foarte bună calitate de când mă știu. În casa nașilor mei, am văzut pentru prima data un pian. Am rămas înmărmurit în față lui, impunea respect. În momentul în care am auzit primele note cântate pe clapele lui, m-am relaxat și m-am bucurat enorm, erau niște sunete divine. Mi-am dorit să învăț să cânt, nu să fiu doar un simplu ascultător, și am reușit și acest lucru. M-am înscris la Școala Populară de Artă și am învățat să cânt la chitară de la un profesor, deși eu începusem de câțiva ani să mă exprim cu ajutorul ei.

Robert MUNEAN Steelborn 2014

Robert_Munean_Steelborn_Padina_Fest_2012

CD: Înţeleg, din diverse surse jurnalistice, că eşti un pasionat al muzicii rock. Mai ales pentru că  funcţionezi în mâini cu instrumentul cunoscut sub numele de chitară-bas. De unde până unde?

RM: În timpul cursurilor de la școala de muzică, în ultimul an, am descoperit chitara-bas și pot spune că m-a fascinat de la prima „întâlnire”. Am fost făcuți unul pentru celălalt. Nu am abandonat niciodată chitarele clasice și electrice, dar basul este prioritar în modul meu de a-mi exprima trăirile. O mare influență asupra orientării către muzica rock a avut-o un coleg de clasă din școala generală. De la el am avut prima casetă cu Metallica, în iarna anului 1991.În clasa a șasea, am fost la București, la Opera Națională, și am văzut „Traviata” de Giuseppe Verdi. Atunci a fost momentul în care mi-am dorit să încep să cânt.

Sunt pasionat și atras de orice stil muzical. Am început cu rock-ul, care mi-a deschis ochii către libertatea de exprimare, și am continuat cu orice sunet care îmi crea aceleași emoții. Mama mi-a cumpărat prima chitară-bas și așa a început aventura. În liceu, am avut și prima trupă cu care am cântat până am plecat din Târgoviște. S-a numit Cerulean Gates la început, ulterior i-am schimabat numele în Symbolic.

CD:Ce faci acum? Unde cânţi? Unde te poate vedea/ auzi lumea? Câteva detalii despre formația ta.

RM: Din 2003, m-am stabilit în București, iar acum sunt bucureștean cu acte. Totuși, acasă înseamnă Târgoviște, iar acest sentiment îl trăiesc pe zi ce trece mult mai intens.

În acest moment, am trupa mea, se numește STEELBORN. Ne-am înființat în 2009 și de atunci cântăm fără să ne oprim. Am reușit să câștigăm câteva concursuri pentru trupele tinere și am culminat cu deschiderea concertului Bon Jovi de la București. Știi cum se văd peste 50.000 de oameni de sus? Superb! Îți arăt o poză.

steelborn_bon_jovi__14__pic800

Steelborn_01_pic800

În 2012, am lansat pe piață primul nostru material discografic, intitulat „Trup de apa”. A fost precedat de două mini-albume, sau EP-uri, care au avut cel mai important rol în lansarea noastră. Am avut aproximativ o sută de concerte, am colindat țara prin cele mai frumoase locuri și ne putem declara încântaţi de ceea ce facem. Avem un public mulțumit.

Muzica trupei STEELBORN se poate asculta pe site-ul official:

http://steelborn.ro/discografie

steelborn.ro

Acesta este cel mai recent videoclip al nostru: „Rătăcesc”

În vară, am pornit un nou proiect alături de câțiva prieteni. Este interesant pentru că abordăm un stil diferit de ceea ce am făcut până acum: hip-hop live, cu trupă completă. Mie îmi place să-i spun hip and roll ;). Mai multe detalii nu îți pot da, pentru că acum lucrăm la reorchestrarea pieselor. Spre sfârșitul acestui an, sper să lansăm și primul material în această formulă.

CD: Povesteşte-ne o întâmplare sau două din timpul concertelor, în care tu şi chitara ta n-aţi fost pe aceeaşi lungime de undă.

RM: Nu a existat niciodată așa ceva! Ne înțelegem perfect. Sunt foarte atent la detalii și fac tot posibilul să nu am surprize la concerte sau repetiții și nici în studioul de înregistrări. Sunt pregătit pentru orice situație. Acest lucru se aplică și în viața mea de zi cu zi, în tot ceea ce fac.

CD: Eşti şi compozitor sau doar interpret? Povesteste-ne puţin cum faci să intri în starea propice pentru compus/ interpretat?

RM: Nu m-am considerat niciodată un simplu interpret, fiindcă nu am avut această ocazie. Intotdeuna am fost nevoit să fiu muzician, artist și, mai nou, orchestrator și producător. În cele mai multe cazuri, am privit o piesă muzicală ca pe un întreg, nu doar prin prisma unui singur instrument. Când cânți în trupe, nu ai cum să rămâi doar un interpret, pentru că înveți să cânți la toate instrumentele din sala de repetiții, interacționezi direct cu ceilalți membri din trupă, asiști la apariţia versurilor și a liniilor de voce și așa ajungi să vezi cum se naște un cântec.

Am compus multe piese singur, am compus și alături de colegii mei din trupe sau împreună cu oameni dragi mie, care nu fac parte din trupe, dar care au un talent de invidiat în ceea ce privește compoziția și versurile.

Nu vreau să treacă nicio lună fără să învăț sau să fac ceva nou. Așa am ales să fac un curs on-line de compoziție la „Berklee College of Music” din Statele Unite ale Americii. Am învățat foarte multe lucruri despre compoziție și despre versuri, mai bine spus despre producția unei piese muzicale în ansamblu.

În starea de bine pe care ți-o oferă acesta artă numită muzică nu intri din când în când sau făcând ceva anume, ci ești în ea tot timpul, trebuie doar să fii conștient de asta. Nu știi când ai inspirație și îți poți cânta sentimentele fără să depui efort. Se poate!

 CD: Care este meseria ta de bază? Eşti basist profesionist sau ai altă formare?

RM: Am absolvit Academia de Studii Economice din București și pot spune că sunt economist. Aceasta este meseria pe care o practic într-o instituție finaciar-bancară. Sunt bancher profesionist, pentru că acesta este job-ul de zi cu zi! Muzician, artist și basist pot spune că sunt pasiunile care îmi oferă echilibrul pentru a continua. Această dualitate poate fi periculoasă în unele momente. Echilibrul este obligatoriu.

Îmi plac ambele în egală măsură și mă simt bine că le pot face cu drag.

Robert MUNEAN_1

Robert MUNEAN_2

CD: Care sunt lucrurile pe care ţi le-ai dorit şi încă nu s-au împlinit?

RM: Mi-ar fi plăcut să fiu solist vocal și să învăț să cânt foarte bine la pian.  Toate lucrile pe care mi le-am dorit și pentru care am muncit s-au împlinit. Nu se împlinește nimic dacă nu muncești, cel puțin așa e la mine.

Vreau să le mulțumesc, dacă-mi dai voie, tuturor oamenilor care au făcut atât de multe lucruri ca eu să fiu aici. Familiei mea, cu toți cei care sunt, dar şi cu cei care nu mai sunt, profesorilor mei, antrenorilor mei, prietenilor și colegilor din trupele cu care am cântat de-a lungul timpului. Povestea abia a început. A, şi nu uita asta: iubesc Târgoviştea!

Pe mine mă găsiţi aici: www.steelborn.ro si www.facebook.com/steelborn.ro

Robert MUNEAN_3

Robert MUNEAN_4

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media