Oprea punctează din contraatac! Ministrului Țuțuianu nu i-a păsat de transferul Casei Armatei către CJD

Mai multe acuzații făcute de senatorul ProRomânia, Adrian Țuțuianu, la adresa Consiliului Județean Dâmbovița au primit răspuns într-o conferință de presă amplă, susținută de președintele instituției, Alexandru Oprea.

Unul din subiectele abordate a fost Casa Armatei, din str. Justiției nr. 5.  Adrian Țuțuianu a afirmat recent că o serie de obiective de investiții au fost ratate de CJD, printre acestea transferul Casei Armatei, dar și un transfer terenuri de la Ministerul Apărării la CJD sau Primăria Târgoviște.

Oprea a explicat, cu documente, că în privința Casei Armatei există un demers inițiat în anul 2005 și reluat în anul 2012, care a primit un refuz în 2014 din partea ministerului “cu argumentul că acesta este singurul spațiu din garnizoană destinat activităților specifice cercului militar.” CJD a insistat, primind un alt refuz în 2017. Ulterior celui de-al doilea refuz, au existat solicitări de sprijin către parlamentari, dar și către ministrului apărării, Adrian Țuțuianu, rămase fără răspuns.  “S-a solicitat sprijinul și parlamentarilor de Dâmbovița, inclusiv d-lui senator Țuțuianu cu adresa nr. 11512, însă tot fără rezultat. A fost reluată solicitarea în perioada în care domnul Țuțuianu îndeplinea funcția de Ministru al Apărării, dar adresa a fost pierdută.” a declarat Oprea. Următoarea solicitare a fost adresată ministrului Mihai Fifor, cu ocazia unei vizite de lucru în județul Dâmbovița, când  s-a propus transmiterea unui alt imobil din domeniul public al județului în domeniul public al statului, care urma să fie identificat de comun acord cu reprezentanții ministerului. Deocamdată nu s-a ajuns la un acord.

Casa Armatei, cunoscută drept Cercul Militar, este o clădire istorică a municipiului Târgoviște, inaugurată în 1907. La inaugurare se numea Sala de Arme, aici având loc jocurile de societate de la începutul secolului trecut. În cei peste 100 de ani de existență a găzduit, cu precădere, evenimente culturale.

În ceea ce privește transferul de terenuri de la Ministerul Apărării la CJD sau Primăria Târgoviște. Oprea a precizat că CJD a cedat în favoarea Primăriei Municipiului care solicita același teren.

Răspunsurile detaliate ale președintelui CJD, Alexandru Oprea

  • Preluarea în proprietatea publică a județului Dâmbovița și Administrarea Consiliului Județean Dâmbovița a imobilului ”Casa Armatei”

Primul demers legat de preluarea în proprietatea publică a județului Dâmbovița și Administrarea Consiliului Județean Dâmbovița a imobilului ”Casa Armatei” aparținând proprietății publice a statului și administrarea MAPN datează din anul 2005.

Demersurile au fost reluate în anul 2012, când prin adresa nr. 14995 s-a solicitat transmiterea unei părți din acest imobil (sala de spectacole și birourile de pe latura stângă) în domeniul public al județului Dâmbovița. La această solicitare nu s-a primit răspuns.

Următoarea solicitare a fost formulată cu adresa nr. 478/2013, la care de asemenea nu s-a primit un răspuns oficial.

La data de 15.05.2013, a fost adresată solicitarea cu nr. 8400, către UM 02523 București, prin care se aduce la cunoștința acestei entități faptul că reprezentanți ai Consiliului Județean Dâmbovița și ai Direcției Domenii și Infrastructuri din cadrul MAPN au avut o întâlnire la sediul garnizoanei Târgoviște, ocazie cu care s-au reluat discuțiile cu privire la preluarea acestui imobil și s-au stabilit anumite condiții în care să poată fi transmis imobilul. În acest  sens  s-a și prezentat o Informare în plenul ședinței Consiliului Județean din luna mai 2013.

Prin adresa nr. T1490/10.07.2013, Direcția Domenii și Infrastructuri, comunică faptul că solicitarea a fost transmisă spre analiză structurilor abilitate ale ministerului, pentru a se lua o decizie.

S-a revenit cu adresa nr. 17.214/07.10.2013. Nu s-a primit nici un răspuns.

La data de 27.11.2013, prin adresa nr. 20708, s-a solicitat sprijin în sensul celor de mai sus și Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

La data de 31.01.2014 s-a formulat către MAPN adresa nr. 1620. La data de 30.04.2014, prin adresa nr. A5055 MAPN refuză transmiterea imobilului cu argumentul că acesta este singurul spațiu din garnizoană destinat activităților specifice cercului militar.

Prin adresa nr. 296/2015, Consiliul Județean Dâmbovița, se angajează ca, în situația transmiterii bunului, să asigure în continuare desfășurarea activităților specifice cercului militar  și să acceseze fonduri prin  POR 2014-2020 Axa 5 pentru reabilitarea imobilului. Nici de această dată nu s-a primit răspuns.

La data de 26.05.2016 re revine cu adresa nr. 12053, prin care se solicită din nou transmiterea parțială a clădirii (sala de spectacole).

La data de 25.01.2017 se revine cu adresa nr. 1991. La această solicitare s-a primit răspunsul cu nr. A 5133/28.04.2017, prin care se exprimă din nou refuzul transmiterii imobilului, motivat pe același argument (este singurul imobil din Târgoviște utilizat pentru desfășurarea activităților specifice cercului militar).

În anul 2017, s-a solicitat sprijinul și parlamentarilor de Dâmbovița, inclusiv d-lui senator Țuțuianu cu adresa nr. 11512, însă tot fără rezultat

A fost reluată solicitarea în perioada în care d-l Țuțuianu îndeplinea funcția de Ministru al Apărării, dar adresa a fost pierdută.

Următoarea solicitare a fost adresată d-lui Ministru Mihai Viorel Fifor, cu ocazia unei vizite de lucru în județul Dâmbovița, când  s-a propus transmiterea unui alt imobil din domeniul public al județului în domeniul public al statului, care urma să fie identificat de comun acord cu reprezentanții ministerului.

La data de 04.07.2018, a avut loc o întâlnire între reprezentanții ministerului, ai primăriei municipiului Târgoviște și ai Consiliului Județean Dâmbovița (d-l administrator public Săvoiu și d-l consilier președinte Gălbenuș), întâlnire soldată cu încheierea Minutei nr. 13246.

Dacă în ceea ce privește obiectivele urmărite de primăria mun. Târgoviște, respectiv transferul suprafeței de 11 ha teren din imobilul 2790 Târgoviște, înființarea Liceului Militar Tehnic în cadrul Grupului Școlar Constantin Brâncoveanu 24-26 și mutarea policlinicii militar s-au stabilit lucruri concrete, în ceea ce privește transmiterea imobilului Casa Armatei nu s-a stabilit nimic concret, ba mai mult variantele  propuse erau practic imposibil de realizat din punct de vedere juridic. (noi propusesem să fie oferit imobilul în care a funcționat serviciul de apă, dar reprezentanții CJD la această întâlnire nu avut în vedere această propunere).

Discuțiile ulterioare purtate cu reprezentanții MAPN pe baza minutei nu au putut fi concretizate prin promovarea unui proiect de act normativ.

  • Preluare imobil teren 111.205 mp – parte din cazarma 2790 Târgoviște.

În anul 2017, prin adresa nr. 23681, am solicitat ca această suprafață de teren să fie transmisă din domeniul public al statului și administrarea MAPN, în domeniul public al județului Dâmbovița, în vederea extinderii investițiilor ce urmează a se realiza în zonă.

La această solicitare s-a primit răspunsul cu nr. A12835/2017, ni s-a comunicat că solicitarea urmează a fi analizată de către structurile abilitate din cadrul ministerului.

Urmare minutei despre care am vorbit mai sus, s-a convenit ca această suprafață să fie solicitată a fi transferată în domeniul public al municipiului Târgoviște.

 La data de 17.05.2019 s-a aprobat un proiect de Hotărâre a Consiliului Județean Dâmbovița, prin care se solicita transmiterea acestui teren în domeniul public al județului Dâmbovița, hotărâre care a fost înaintată MAPN cu adresa nr. 9821/24.05.2019.

La acest demers s-a primit răspunsul cu nr. SG 4075/2019, prin care eram informați despre faptul că în acest sens există și solicitarea municipiului Târgoviște.

Constatând că stadiul demersului municipiului Târgoviște era mai avansat, am înțeles să renunțăm în favoarea municipiului Târgoviște.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro