Autorităţile locale vor să reînvie Moreniul din cenuşa Focului de 850 de zile!

Distribuie:

 

Nu acelaşi lucru se întâmpla la începuturile veacului trecut, când morenarii erau printre cei mai bogaţi români, iar oraşul era unul cosmopolit. Rezervele uriaşe de petrol ale zonei aduseseră la Moreni investitori şi muncitori din toate colţurile lumii. Exploataţiile petroliere aveau loc pe pământurile localnicilor. Unii deveniseră atât de avuţi încât îşi permiteau să închirieze birje pentru  a lua prânzul la Sinaia. 

Iar vreme de trei ani, Moreniul a devenit cel mai cunoscut loc din Europa, din cauza celui mai mare dezastru ecologic petrolier din secolul XX. În 1929, un accident a produs un incendiu la o sondă din Ţuicani, care a intrat în istorie arzând 850 de zile, neîntrerupt. Flăcările atingeau 100 de metri, focul fiind vizibil din Ploieşti sau Chitila. Zeci de oameni au murit încercând să stingă sonda, iar sute de fotografi, jurnalişti şi regizori au venit să vadă cu ochii lor grozăvia. Probabil că urbea a trăit atunci, datorită “gurii de iad”,  cei mai de glorie ani ai săi. 

Acum autorităţile locale vor să exploteze povestea Flăcării, pentru promovarea turistică a zonei, graţie unui proiect cu finanţare europeană, derulat prin MDTR. Proiectul ar trebui să constuiască pe verticală o viaţă mai bună pentru morenari, prin atragerea turiştilor şi a investitorilor. Deşi nu sună rău, transformarea Moreniului în atracţie turistic este, la acest moment, aproape imposibilă. Municipiul nu are drumuri, apă, canalizare sau infrastructură specifică turismului. Proiectul european va putea cel mult să creeze localnicilor un sentiment de mândrie şi respect faţă de istoria proprie. 

 

P.S. Astăzi a avut loc la Moreni un simpozion în cadrul proiectului de promovare turistică “Redescoperă Flacăra Petrolului” la care au luat parte Ministrul Mediului, Rovana Plumb, preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, vicepreşedintele CJD, Leonardo Badea şi primarul municipiului, Constantin Dinu. 

În acest moment în Moreni se desfăşoară lucrări de reabilitare şi extinderea  reţelei de apă, care vor fi urmate şi de construirea unui staţii de epurare, prin fonduri europene derulate de Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa. Conducerea CJD a promis că va da curs şi unei asocieri a primăriei cu instituţia, pentru asfaltarea porţiunii de drum de la intrarea dinspre Târgovişte şi până în centrul Moreniului, după finalizarea lucrărilor la reţeau de alimentare cu apă. CJD a preluat în administrare şi porţiunea de drum de la I.L.Caragiale la Moreni, unde se vor realiza lucrări de reabilitare prin societatea proprie a consiliului, SCLDP.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro