Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

POVESTE DE VOLUNTARIAT: Trofim Popescu, din Republica Moldova, se pregăteşte să salveze români

Gazeta Dâmboviței vă propune o nouă campanie de presă, de data aceasta despre voluntari și voluntariat. Într-o lume dominată de bani și interese, voluntariatul pare doar o poveste frumoasă. Vom demonstra însă că poveștile există. Vă vom spune povestea a zeci de voluntari ai Societății Naționale de Cruce Roșie Filiala Dâmbovița, care au dedicat timp și efort în sprijinul semenilor lor. Urmăriți, în fiecare săptămână, de luni până vineri: POVESTE DE VOLUNTARIAT!

Trofim este student la Facultatea de Inginerie Electrică, specializarea Energetică Industrială, în cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte. A venit în Târgovişte ca să fie mai aproape de sora sa, căsătorită la Ploieşti. A descoperit apoi că Târgoviştea se aseamănă cu oraşul său natal – Soroca, din Republica Moldova. „Nu mi-a fost greu, nu m-am simţit chiar printre străini”, ne mărturiseşte el.

“M-am gândit să încerc, să-mi fac prieteni şi să învăţ lucruri noi”

A venit la Crucea Roşie în urmă cu două luni, ca să folosească timpul pe care îl avea la dispoziţie şi s-a integrat foarte uşor. “Îl auzeam pe colegul meu, Marcel Titianu, despre activităţile de aici şi am hotărât, în anul III, să vin şi eu, pentru că stăteam în cămin şi aveam timp. M-am gândit să încerc, să-mi fac prieteni şi să învăţ lucruri noi”, povesteşte Trofim. El are experienţă în voluntariat, dar pe sectorul strângere de fonduri. “La noi, ]n Republica Moldova, există un Centru de Tineret Dacia, la nivel de raion, unde se face voluntariat. Activăm în diverse domenii, strângem bani pentru diferite cauze. Fiecare instituţie şcolară avea reprezentanţi. Eu am fost aproape doi ani preşedintele echipei de la Colegiul Tehnic Agricol Soroca. Ne adunam de două ori pe săptămână, ca aici şi făceam planuri”, explică tânărul de 23de ani.

Se simte mai bogat cu toate cunoştinţele acumulate la Crucea Roşie

Activitatea de la Crucea Roşie i se pare însă mult mai importantă. El învaţă cum să acorde primul ajutor şi îşi doreşte să ajungă în faza naţională cu echipajul de intervenţie în caz de dezastre al Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa. “Îmi place mai mult să lucrez cu persoana, să-i acord primul ajutor, decât să coordonez intervenţia. Am acumulat destul de multe în aceste două luni. Mă interesează şi când sunt interesat de ceva învăţ destul de repede şi cred că am avansat destul de mult. Mă îmbogăţesc pe mine”, este de părere Trofim.

“Am de gând să rămân în România”

El a practicat sport de performanţă timp de şapte ani (judo, sambo, kickboxing), lucru care îi dă un avantaj în prim ajutor. “Anatomia o ştiam din sport. Sportul este un stil de viaţă pentru mine. Dacă nu fac judo, mă duc la sală şi fac forţă, merg la o sală de kickboxing, le mai combin. În plus, mă ajută aici, la Crucea Roşie, faptul că sunt mai dezvoltat fizic”, crede tânărul din Republica Moldova. El şi-a propus să continue activitatea de voluntariat, despre care crede că îi va fi de folos indiferent ce va face şi unde va ajunge în viitor. “Cât o să fiu în Târgovişte o să particip la activităţile Crucii Roşii. Am de gând să rămân în România, dar depinde unde voi găsi un loc de muncă”, adaugă Trofim Popescu.

Distribuie:

2 thoughts on “POVESTE DE VOLUNTARIAT: Trofim Popescu, din Republica Moldova, se pregăteşte să salveze români

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo
kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media