OPINII: Cum sărbătorește Primăria Târgoviște Ora Pământului și de ce este greșit

articol semnat de Silviu Constantinescu

Țin minte cum, în copilărie, ne strângeam patru inși ca să punem bani pentru cadoul cuiva cu fix o zi înainte. Nu prea ne gândeam noi să cumpărăm ceva util, ne interesa să scăpăm cât mai repede de cadoul ăla ca să avem biletul de intrare pentru băutură și fetele cu bilet de voie prelungit.

Era un brainstorming de idei tâmpite care, de cele mai multe ori, se finaliza cu un cadou pe care sărbătoritul îl uita sau chiar îl strica încă din prima ora.

Dar ce îmi amintesc foarte bine este cum, uneori, venea unu cu o idee demnă de orice concurs de piromani amatori: “Aaaa, știu eu, hai să cumpărăm un tort și în loc de lumânări să punem petarde… și ăla când va sufla îi va exploda tortul în față (și îi va lua fața foc)”. Cam așa cred că se întâmplă și cu evenimentele organizate de Primăria Târgoviște, se întâlnesc oamenii responsabili cu câteva zile înainte și se alege cea mai proastă idee.

Culmea e că la 16 ani aveam mai multă minte decât are cel de la primărie, care se încăpățânează în fiecare an să înghesuiască mii de oameni pe platoul prefecturii, să dea fiecăruia câte un lampion și să aștepte ca cineva să ia foc, sau să se aprindă vreo gospodărie. Nu mai zic că astea nu sunt eco deloc, ba din contră.

Acum știu cum i-a venit ideea celui de la primărie: “Aaaa, știu eu cum să sărbătorim ziua pământului, ÎI DĂM FOC!”.

Ce sunt lampioanele?

Lampioanele sunt niște lămpi care zboară. Funcționează pe principiul balonului cu aer cald. Balonul fiind de hârtie foarte subțire încălzit de o lumânare. Ele vor ateriza când lumânarea se va stinge sau se va consuma. Ajung până la 1000 m înălțime și pot călători kilometri ajutate de vânt.

Care este, de fapt, problema?

Am fost anul trecut cu copilul meu la eveniment și când au început să se aprindă lampioanele am simțit instant un sentiment de nesiguranță și am plecat. Mă simțeam foarte neprotejat între 2000 de oameni care aprind lumânări zburătoare și fără nicio mașină de pompieri prin preajmă (poate era, dar nu lângă mine). Chiar în fața mea un lampion căzuse pe spatele unui tânăr prea încântat de atmosferă ca să-și dea seama că putea să fie martir nevinovat.

Și nu e o idee proastă doar pentru că s-ar putea să ia foc câțiva copii pe platoul prefecturii, asistați de reprezentanții primăriei. E o idee proastă și pentru că se vor arunca mii de gunoaie direct în atmosfera Pământului, chiar de ziua lui.

Într-un articol publicat pe bbc.com în 2013 se evidențiază principalele pericole pentru care aceste lampioane au fost interzise la principalele evenimente și festivaluri din Marea Britanie. În 2011, organizatorul festivalului de la Glastonbury a cerut interzicerea acestora pe plan național. Se pare că acestea au tot aterizat prin curțile și acoperișurile oamenilor și numărul de apeluri la pompieri a fost imens.

După ce mai multe asociații de fermieri din Marea Britanie au cerut interzicerea lampioanelor  pe plan național, guvernul Britanic a comandat un studiu amănunțit care să analizeze exact impactul acestora.

În Statele Unite, mai multe departamente de pompieri din diferite state au interzis lampioanele în urma numeroaselor incendii.

De ce nu sunt eco?

Nu sunt eco pentru că nu sunt fabricate din materiale 100% reciclabile. Lumânarea, pe suport din tablă, stă așezată pe un cadru din sârmă. Sârma va rămâne unde aterizeaza pentru totdeauna. Există lampioane fabricate pe cadru din bambus, acestea sunt foarte scumpe și nu cred că este modelul ales de primărie pentru a fi împărțit gratis la 2015 persoane.

Care este rezolvarea?

Rezolvarea este simplă. Evenimentul nu ar trebui să aibă loc. Dacă tot sărbătorim ora Pământului, o idee bună ar fi sa nu ne batem joc de el. Este o priveliște încântăroare să vezi mii de luminițe pe cer noaptea. Dar, se pare, prețul este cam mare. Primăria ar trebui să se gândească mai mult la siguranța cetățenilor și să-și angajeze organizatori de evenimente care chiar se pricep la asta.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “OPINII: Cum sărbătorește Primăria Târgoviște Ora Pământului și de ce este greșit

  • 25 martie 2015 at 18:06
    Permalink

    Un punct de vedere de bun simt si argumentat. Posibile riscuri la care cu siguranta nu s-au gandit multi dintre organizatorii din toata tara.
    Dar,stimate Silviu Constantinescu,sa fii convins ca pentru primar aceasta nu este decat o alta ocazie de a-si mai face putina campanie. Restul…victime colaterale.

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro