Neamunit Târgoviște – omagiu adus lui Traian Marinescu Geagu, luptător anticomunist din Izvoare

    Organizația Târgoviște a Asociației de voluntari Neamunit s-a deplasat în satul Izvoare, comuna Voinești, Dâmbovița, pentru a aduce un umil omagiu lui Traian Marinescu Geagu, luptător anticomunist, omorât pe 4 februarie 1950.

Traian Geagu Marinescu, student al Academiei Comerciale

   Partizanul Geagu s-a opus comuniștilor ca urmare a falsificării alegerilor din noiembrie ’46, fiind nevoit apoi să stea ascuns. A fost prins după 3 ani de goană prin toată țara și după ce a fost bătut și torturat de Securitate în Pitești, a fost dus în Izvoare, sub pretextul că va fi eliberat. După ce a parcurs câțiva metri la marginea satului a fost împușcat iar apoi i-au înfipt o baionetă în inimă, să fie siguri că acesta a decedat. Familia acestuia nu a fost lăsată să ridice cadavrul, fiind ținut sub pază de Securitate încă două zile. După decembrie 1989, urmașii i-au ridicat în acel loc un monument modest, care acum este îngrădit inestetic…Aceștia au donat Memorialului de la Sighet hainele lui Geagu, foarte bine păstrate, zeghea plină de găuri de gloanțe și un cuțit care aparținea acestuia. Pe 19 noiembrie 1946 a călcat în picioare și a dat foc urnelor de vot când alegerile erau falsificate, rupându-și hainele de pe el. În urma acțiunilor sale, alegerile au fost repetate sub supravegherea unui observator american.

    Voluntarii au recondiționat monumentul ridicat în memoria acestuia, au aprins candele și au depus garoafe roșii, ținând și un moment de reculegere…Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest exemplu de rezistență contra regimului comunist!

Neamunit Târgoviște

VEZI ȘI: Luptător anticomunist, ucis de Securitate, propus pentru a primi titlul de Cetăţean de Onoare al Târgovişte. Propunerea a fost respinsă

 


ValerianaGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro