Luptător anticomunist, ucis de Securitate, propus pentru a primi titlul de Cetăţean de Onoare al Târgoviştei

UPDATE: Propunerae nu a trecut de plenul Consiliului Local, majoritatea PSD abținându-se de la vot.

Foto: Hainele lui Traian Marinescu Geagu, cu urmele gloanţelor şi cuţitului care l-au străpuns, expuse în Muzeul Memorialului Sighet

Traian Marinescu Geagu va fi distins, post mortem, cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Târgovişte. Marinescu-Geagu este unul dintre românii care s-au împotrivit preluării puterii de către comunişti, dar care a ajus să fie ucis, ca exemplu, în stradă.

 Traian Marinescu Geagu un tânăr ţărănist din comuna Izvoarele, judeţul Dâmboviţa, a fost dat de vechea Siguranţă în urmărire generală în 19 noiembrie 1946. În ziua alegerilor, oe 19 noiembrie 1946, Traian Marinescu Geagu, martor la introducerea în urne a sute de buletine ştampilate din timp cu “soarele” B.P.D-ului controlat de comunişti, a intrat cu mitraliera în clădire, a scos urnele în curte şi le-a dat foc, protestând împotriva falsificării rezultatelor.

bpd

Alegerile au avut loc într-o atmosferă de tensiune maximă. Atât comuniștii, care dominau Blocul Partidelor Democratice, cât și național-țărăniștii, care conduceau opoziția, au considerat alegerile drept bătălia decisivă în lupta pentru sau contra comunismului. Un aparat administrativ agresiv, dublat de Armata Roșie, a fost mobilizat pentru a promova candidații Blocului și, în special, pentru a împiedica opoziția să-și organizeze o campanie eficientă. Poliția și alte oficialități, inclusiv activiștii de partid, au împiedicat distribuirea ziarelor de opoziție și a materialelor de propagandă ale acesteia și, împreună cu echipe speciale, au spart adunările naționalțărăniștilor și liberalilor. Și-au dat foarte multă osteneală ca pe listele de votanți să nu acceadă un mare număr de alegători ai opoziției, iar în zonele rurale, unde național-țărăniștii erau deosebit de puternici, au mutat punctele de votare departe de centrele populate, în scopul de a le îngreuna țăranilor exercitarea dreptului de vot.
Rezultatele oficiale ale alegerilor au arătat o victorie zdrobitoare a Blocului, care pretindea că a obținut 70 la sută din voturi și 349 de locuri în noua Adunare, față de ale național-țărăniștilor și 33 ale celorlalte partide ce nu făceau parte din Bloc.
Din mărturii orale și anumite documente reiese însă că rezultatul real fusese tocmai invers: 70% în favoarea opoziției. În momentul în care conducătorii comuniști și-au dat seama de amploarea înfrângerii iminente au fabricat un rezultat favorabil lor, atât prin manipulări la centrele de votare, cât și prin centralizarea în prefecturi.

Izvoarele fusese una dintre puţinele localităţi din ţară în care alegerile au trebuit repetate, spre marea „ruşine” a prefectului Gogu Popescu, viitorul colonel de securitate care va conduce Direcţia Contrasabotaj, legendat ulterior ca ambasador M.A.E.

Urmărit de securitate, Traian Marinescu a fost primit de colonelul Arsenescu în organizaţia Haiducuu Muscelului, la colonelstăruinţele preotului Gheorghe Cotenescu din Stoeneşti (unchiul tânărului). Tânărului Traian  i s-a făcut dor de casa părintească, aşa că s-a dus la Izvoarele, nerespectând indicaţiile primite. A fost rapid identificat şi capturat pe 19 martie 1949 de agenţii Securităţii dâmboviţene.

Predat Regionalei Securităţii din Piteşti şi torturat sălbatic fără întrerupere de oamenii căpitanului Cârnu, Traian Marinescu Geagu îi deconspiră atât pe găzduitorii săi (inclusiv pe propriul unchi, preotul Cotenescu), cât şi întreaga reţea clandestină creată cu mare trudă de colonelul Arsenescu.

Stors de informaţii şi zdrobit psihic, devenit de-acum inutil Securităţii, este dus din nou la Izvoarele şi executat pe 4 februarie 1950, la marginea şoselei Câmpulung-Târgovişte, de o echipă trimisă de căpitanul Cârnu; aceasta nu a permis timp de două zile îngroparea cadavrului, ca exemplu al soartei pe care o merită „bandiţii”.

 Studentul-Traian-Gh

Foto: Monumentul funerar al lui Traian Marinescu Geacu, aflat la marginea drumului naţional Câmpulung-Târgovişte

sursa: historia.ro

Valeriana

PNL Alde PSDGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro