GALERIE FOTO: Sfinții Martiri Brâncoveni, comemorați de o Asociație. Autortățile nu s-au obosit

FOTO: Asociația Literata

Asociația Literata – “Întoarcerea la adevăratele valori” a fost singura care a amintit târgoviștenilor de domnitorul Constantin Brâncoveanu și fii săi, executați pe 15 august 1714.

Sfinții Martiri Brâncoveni, acum 304 ani, își dădeau viața sub iataganele turcești refuzând să își părăsească credința creștină strămoșească. Ne-am adus aminte de voievodul Constantin Brâncoveanu, dar și de fiii acestuia: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, precum și de sfetnicul Ianache, români destoinici, tari în credință, care nu au ezitat să își dea viața pentru apărarea demnității poporului român și a celei mai importante valori a acestuia – credința creștin-ortodoxă” a precizat organizatorul evenientului, Cătălin Constantin Dumitru.

Programul evenimentului a început la Caterala Eroilor (micro 11) unde, unde s-a oficiat Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni. Se la ora 19.00,  au fost depuse coroane de flori la statuia Brâncovenilor din fața sediului Primăriei Târgoviște, opera de artă a sculptorului Olimpiu Eli Petre, iar de la ora 20.00, la bustul voievodului Constantin Brâncoveanu din Parcul Chindia. Membrii asociației au distribuit târgoviștenilor iconițe cu sfinții martiri Brâncoveni.

Constantin Brâncoveanu și fii acestuia: Constantin, Ștefan, Radu și Matei au fost executați de Poarta Otomană de praznicul Adormirii Maicii Domnului, în 1714. printre capetele de acuzare s-a numărat, conform lui Del Chiaro, faptul că domnitorul locuia la Târgoviște 6 până la 7 luni pe an, aducând astfel pagube Bucureștilor. În cadrul Curții Domnești de la Târgoviște, domnitorul a inițiat ample lucrări de refacere a a unor obiective și construire a unora noi. Târgoviștea a cunoscut sub domnia sa ultima perioadă de strălucire, urmată de o lungă decădere. Următorul domn Ștefan Cantacuzino (aprilie 1714 până la 21 ianuarie 1716), a fost ultimul conducător pământean al țării înainte de instituirea domniilor fanariote, fiind ucis, la Constantinopol, în iunie 1716.

La 20-21 iunie 1992, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe marele Voievod martir, Constantin Brîncoveanu, împreună cu cei patru fii şi ruda sa, sfetnicul Ianache, trecându-i în rîndul sfinţilor, cu zi de prăznuire în calendar pe 16 august.


ValerianaGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro