Vizita caravanei APDRP, alături de presă, în Dâmbovița, de săptămâna trecută, la proiectele considerate exemple de bună practică în derularea fondurilor europene, prin PNDR, a poposit și la Târgoviște, la fabrica de înghețată Cicom.
Modernizată cu fonduri europene, prin schema de ajutor de stat aferentă măsurii 123 (Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere), societatea deținută de către Daniela Coman poate fi un reper pentru cei care vor să acceseze fonduri europene.
Valoarea totală a proiectului finanțat cu fonduri europene a fost de 1.657.918 lei, din care 669.749 finanțare nerambursabilă. Cu acești bani a fost modernizat spațiul de producție existent, prin înlocuirea echipamentelor vechi, cu unele noi și performante, s/a făcut achiziționarea de echipamente și utilaje specifice tehnologiei de producere a înghețatei, dar și diversificarea gamei de produse și s-au creat a 6 noi locuri de muncă.
“Primul pas pentru fonduri europene a fost în 2008, când am avut un proiect mult mai mare, dar care, deși a primit toate avizele, am semnat contract de finanțare, aveam sprijin din partea băncilor, a venit acel septembrie 2008, în care băncile și-au retras sprijinul pentru cofinanțare și, atunci, a trebuit să ne reorientăm și acel proiect mare l-am spart în 5 proiecte mai mici. Drept urmare, a apărut acest FEADR și care nu a mai putut să aibă o valoare atât de mare. A fost un proiect frumos, care ne-a ajutat chiar foarte mult. Tot proiectul FEADR din 2011 a constat în achiziție de utilaje. ….Totul am reușit să facem în opt luni, de la momentul semnării contractului, până la momentul finalizării… “, ne-a mărturisit Daniela Coman.
Managerul societății spune că a mai accesat un alt proiect FEADR, pentru care urmează să semneze contractul, dar pentru care perioada de finalizare a fost mult mai mare., iar aici a ținut să precizeze un lucru: “Vreau să trag un semnal de alarmă că, dacă analiza unui dosar durează un an, riscăm ca acel proiect să nu mai fie viabil. Asta este cea mai mare problemă“.
Capacitatea de producție a fabricii de înghețată este de 25 de tone pe zi, iar sortimentele sunt mărci private și se regăsesc în majoritatea supermarketurilor din țară, dar și pe piața bulgărească, fiind foarte apreciate de consumatori.
Până acum, directorul fabricii, unde lucrează 85 de angajați, spune că s-au făcut investiții de 1,8 milioane de euro, din care 9%, bani de la FEADR.
Directorul Daniela Coman a ținut să precizeze că un rol important în toate aceste proiecte realizate cu sprijinul băncilor, un rol important îl are și bancherul.
De asemenea, managerul a ținut să accentueze faptul că, fără profesionalismul și devotamentul pentru munca pe care o fac, ale angajaților, în mare parte tineri, lucrurile nu ar fi mers atât de bine.
Citește și
Andreea Matei, proprietara unei ferme de iepuri, modernizate cu bani europeni, prin PNDR: “Cu ambiţie, poţi să obţii orice”
(FOTO) I. Proiecte de succes, realizate prin PNDR: Fabrica de procesare a laptelui, de la Nucet
atatia bani investiti si cantarul pe care se verifica greutatea tortului este tot unul chinezesc de pe marginea bucurestiului :))))
marca de inghetata este sorana?