Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021

Andreea Matei, proprietara unei ferme de iepuri, modernizate cu bani europeni, prin PNDR: “Cu ambiţie, poţi să obţii orice”

 

Şi-a dorit să dezvolte o afacere de familie creată cu fonduri proprii şi a reuşit, cu bani europeni, iar acum nu vrea să se oprească aici. Este vorba despre o tânără dâmboviţeancă, Andreea Matei, care se ocupă, alături de părinţii săi, în satul Săteni, Aninoasa, de o mică fermă de 420 de iepuri, pe care a început să o modernizeze cu bani europeni, accesaţi pe măsura 112, Instalarea tinerilor fermieri.

Şi, pentru că poate constitui un exemplu şi pentru alţi tineri, care nu au accesat încă fonduri europene, dâmboviţeanca a primit astăzi vizita echipei APDRP, care continuă săptămâna aceasta, în judeţul nostru, vizitele de exemplificare la proiectele considerate exemple de bună practică în derularea fondurilor europene, prin PNDR.

Valoarea totală a proiectului tinerei, depus în anul 2012, se ridică la 16.000 de euro, stadiul de realizare al acestuia fiind de 70%.

“Noi avem iepuri de foarte mulţi ani. Eram mică, locuiam la apartament şi aveam iepuri pe balcon. A început ca o pasiune, dar nu m-am aşteptat să devină o afacere. Acum vreo cinci ani de zile, m-am interesta cum pot să obţin fonduri europene, nu am reuşit, pentru că punctajul pentru iepuri era unul foarte mic, iar acum acum trei ani de zile, punctajul s-a mărit, între timp, şi am reuşit să iau. Nu pot să spun că a fost foarte uşor, dar nici greu nu a fost, adică cu ambiţie, poţi să obţii orice. Prima tranşă am luat-o. Pentru traşa a doua urmează să depunem cererea în curând. Trebuie să cumpărăm terenul, să mai mărim efectivul, pentru că, între timp am mai şi vândut. Am iepuri de rasele Californian, Berbec German, Marele Alb, câţiva pitici. Pe internet, am mai vândut. Oamenii vin aici, cumpără. Este greu, pentru că, încă, nu există abator. Am auzit că s-ar înfiinţa un abator. Am primit şi oferte, însă preţul este cam mic şi la preţul acela eu una nu voi vinde. Poate se vor da subvenţii”, spune Andreea, încrezătoare.

Preţul iepurilor variază de la 25 de lei, pentru un mascul de o lună şi jumătate, 40 de lei femela, la aceeaşi vârstă, şi între 1,5-2 milioane lei vechi un exemplar, în funcţie de rasă şi vârstă.

Cu toate că nu are un profit mare, pentru că sunt cheltuieli semnificative cu hrana animalelor şi cu încălzirea spaţiului, iar munca în fermă nu este deloc uşoară, chiar dacă are sprijinul familiei, tânăra spune că ”este o afacere rentabilă” şi merită să investeşti într-o astfel de activitate.

Pentru a reduce, însă, aceste cheltuieli, tânăra şi familia ei vor să cumpere teren, pe care să planteze hrana necesară iepurilor, şi să monteze panouri solare.

iepuri (2)

iepuri (7)

iepuri (3)

iepuri (1)

iepuri

Citeste si

PROIECTE DE SUCCES PRIN PNDR. FAMILIA CARAVEȚEANU, UN EXEMPLU PENTRU CEI CARE VOR SĂ FACĂ AGRICULTURĂ LA STANDARDE EUROPENE

(FOTO) III . Proiecte de succes, realizate prin PNDR în Dâmboviţa: Pensiunea Turistică Valea Şipotului

  (FOTO) Proiecte de succes, realizate prin PNDR în Dâmboviţa: puterea exemplului în Lunguleţu şi Cornăţelu

(FOTO) I. Proiecte de succes, realizate prin PNDR: Fabrica de procesare a laptelui, de la Nucet

 

Distribuie:

4 thoughts on “Andreea Matei, proprietara unei ferme de iepuri, modernizate cu bani europeni, prin PNDR: “Cu ambiţie, poţi să obţii orice”

  1. campanie electorala doar si praf in ochi , domnilor care scrieti aceste articole pompoase „ferma de iepuri” nu inseamna 10 custi de tip familiar ferma de iepuri inseamna crestere in sistem industrial custile si sistemul aferent, ca un exemplu vizitati pagina web http://www.varuland.ro care se ocupa cu asa ceva sau un mic exemplu ar fii sa vizitati pagina de facebook REX ROMANIA care a inceput sa creasca in sistem industrial si fara ajutorul fondurilor europene , cei interesati luati legatura cu aceeste persoane si o sa aveti o alta viziune in ceea ce inseamna o crescatorie de iepuri , spor la munca tuturor

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media