ortooxacell kiss2022.gif Flax

Exercițiu de salvare în Avenul de sub Colții Țapului, cel mai adânc aven din județul Dâmbovița

  • Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovița a organizat pe 24 octombrie ”Exercițiul Judetean Salvaspeo în Avenul de sub Colții Țapului”, situată în comuna Moroieni, judeţul Dâmbovița, în Parcul Natural Bucegi.

        Avenul de sub Colții Țapului este un obiectiv speologic important pentru speologii din Dâmbovița, București, Brașov și Ploiești.

         Avenul (def: Puț format în roci solubile (în special calcare), constituind o formă carstică de dizolvare. În partea inferioară poate comunica cu o grotă, cu galerii subterane, cu râuri subterane ) are o denivelare negativă de -80 metri fiind cel mai adânc aven din județul Dâmbovița.

        „Parcurgerea peșterilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora, poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat (de exemplu cu elicopterul – la exterior), ci victima trebuie transportată de echipele salvaspeo la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, cu spații înguste, târâșuri, pasaje pe verticală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate fi de la ore, zile, sau săptămâni.  Pentru a putea face față unor asemenea situații salvatorii speologi parcurg stagii de formare precum Școala Națională Salvaspeo.

           La exercițiu au participat salvatori din mediul subteran speologic din cadru SPJSSDB. Exercițiul a durat 5 ore de când a intrat primul salvator și a ieșit ultimul salvator din Avenul de sub Colții Țapului.

            În cadrul exercițiului salvaspeo din 24 octombrie s-a simulat evacuarea unei victime care a suferit o entorsă în aven. Concomitent victima prezintă hipotermie și epuizare fizică. Pe durata echipării peșterii pentru evacuare, victima a fost pusă în punctul cald, a primit băuturi calde și hrană ca să-și refacă forțele. A primit și asistență psihologică iar întrucât nu este capabilă să se evacueze singură din cauza entorsei de gleznă a fost evacuată în targă.” a precizat Ștefan Deaconescu, Șef Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovița.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media