Considerate super-alimente, ciupercile de câmp sau champignonul oilor sunt în această perioadă la îndemâna oricui în păşunile şi pe câmpurile din judeţ. Ciupercile nu conţin nici un fel de grăsime, zahăr ori sare şi sunt o sursă valoroasă de fibre şi vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) şi folacin (acid folic). În plus, conţin un puternic antioxidant natural. Deoarece nu conţin amidon, favorizează dietele de slăbire. La beneficiile consumului de ciuperci se adaugă: reglarea tensiunii arteriale, întărirea sistemul imunitar, prevenirea stării de oboseală şi anxietate. Ciupercile au proprietăţi imunostimulatoare, previn aparitia cancerului, reduc riscul de infarct şi previn accidentele vascular-cerebrale.
Totuşi, este nevoie de atenţie pentru evitarea confuziilor şi otrăvirea voluntară cu ciuperci necomestibile. Trebuie să se ţină cont de faptul că ciuperca de bălegar:
– nu prezintă volvă,
– are lamelele de culoare roz sau brună,
– creşte în păşuni sau pe alte terenuri îngrăşate cu bălegar,
– are miros caracteristic, plăcut.
Iată câteva specii cu care poate fi confundată, din neatenţie: